Split: završena likovna kolonija "maestral"

U Dječjem domu "Maestral" u Splitu večeras je prigodnom svečanošću završila 16. zimska likovna kolonija "Maestral", tradicionlna kulturna priredba na kojoj je od prošlog ponedjeljka sudjelovalo 35 umjetnika iz Hrvatske, Danske i Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti su likovnim umjetnicima, koji svoje radove daruju Dječjem domu, uručene zahvalnice i grafike dubrovačkog umjetnika Lukše Peke, višegodišnjeg sudionika Kolonije.

U sklopu svečanosti zatvaranja uz nastup ženske klape "Dalmatinke" iz Splita otvorena je u predvorju doma izložba splitskog umjetnika Nikole Skokandića.

U tijeku održavanja Kolonije Dom, koji se na dvjema adresama u Splitu i Kaštelima brine za 130 djece bez skrbi, postaje mjestom na kojem se u druženju djece i umjetnika stvaraju umjetnička djela. Osim 35 umjetnika koji su tako obogatili "fundus" Kolonije svoje je radove darovalo još 16 umjetnika. Na dosadašnjim priredbama prikupljeno je oko 1400 likovnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Likovne kolonije u Domu priređujemo sa željom da svojim štićenicima uljepšamo domsku svakodnevicu, da im život učinimo ljepšim", kazala je ravnateljica Doma "Maestral" Tatjana Vukman. Istaknula je kako na tim priredbama žele osmisliti slobodno vrijeme djece tako da se zadovolje njihove potrebe na emocionalnom, kulturnom, spoznajnom, društvenom i estetskom području. Osim toga tako se razvija i kvaliteta likovnog susreta pa se u gradu Splitu događa nešto novo, dobro i priznato u hrvatskoj likovnosti, ali i u likovnostima drugih europskih krajeva.

Stvorena i darovana djela nakon svršetka Kolonije ostaju u vlasništvu Doma, koji ih već tradicionalno javnosti predstavlja na prodajnoj izložbi, od koje je prihod namijenjen poboljšanju uvjeta života štićenika "Maestrala". Izložba će biti otvorena 3. veljače u galeriji Konzervatorskog zavoda u Splitu.

Pokrovitelji 16. zimske likovne kolonije "Maestral" bili su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Splitsko-dalmatinska županija.

(Hina) dstr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara