Split: Željko Maglov iznio obranu; presuda sutra

UMIROVLJENI pukovnik Hrvatske vojske i negdašnji zapovjednik 73. bojne Vojne policije Željko Maglov danas je na Županijskom sudu u Splitu iznio svoju obranu u postupku za kažnjivo djelo zlouporabe droga.

Maglov je uhićen 21. siječnja ove godine u Splitu kad ga je policija zatekla u osobnom automobilu "peugeotu" s oko 100 grama heroina. Zatim je u njegovu stanu pronašla omot s 0,5 grama marihuane i oko 300 grama druge tvari za koju je vještačenjem utvrđeno da nije droga. Po optužnici, podignutoj 18. ožujka, Maglov je nabavio heroin koji je u svojem stanu na vagi mjerio, prepakirao ga i prodavao nepoznatim osobama.

U obrani Maglov je rekao kako u cijelosti ostaje pri svojem iskazu u istrazi te da se ne osjeća krivim za djelo za koje je optužen. Dodao je da je drogu kupio isključivo za vlastite potrebe, a da je vagu ponio sa sobom kako bi izvagao kupljenu drogu, jer ju je kupio od osobe od koje prije nije nabavljao drogu. Moj prvi dodir s drogom bio je 1999. u zatvoru na Bilicama i od tada sam ovisnik, a za dnevne potrebe trebao sam tri do četiri grama heroina. Stoga kupljenu drogu nisam kanio preprodavati, kazao je Maglov. Dodao je da u optužbi stoji kako su u njegovu automobilu pronađene vrećice s ostatcima heroina, što nije točno, jer su one pronađene na njegovu noćnom ormariću u stanu, a riječ je o heroinu koji je prije uzimao.

Pošto je predsjednica Vijeća sutkinja Spomenka Tonković pročitala njegov iskaz u istrazi, Maglov je kazao da ostaje pri tom iskazu, izrazivši jedino žaljenje što je sebe i svoju obitelj doveo u to stanje zbog svoje ovisnosti. Kazao je i da se nakon desetak godina napokon dobro osjeća te da je zadovoljan tretmanima u zatvoru na Bilicama koje je jednom na tjedan s njim provodila ravnateljica Zavoda za bolesti ovisnosti Anita Čudina. U svom iskazu rekao je i kako se kanio povući na selo da bi se "skinuo" s heroina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O rezultatima vještačenja pronađenih tvari govorila je Branka Mijatović, vještakinja Centra za kriminalistička vještačenja "Ivana Vučetića" u Zagrebu.

Maglov je 1999. na istom sudu osuđen na dvije godine zatvora zbog šverca automobila i šećera iz BiH, a ta presuda još čeka konačnu odluku Vrhovnog suda. Godinu dana poslije u splitskom predjelu Trsteniku uhvaćen je s dva piza heroina i nešto heptanona, zbog čega je osuđen na dva mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana.

Presuda Željku Maglovu bit će izrečena 15. svibnja.

(Hina) žvi dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara