splitska policija: šest osoba oštetilo veletržnicu za 7,3 milijuna kuna

Splitska je policija protiv šest osoba podnijela posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminala čime su poduzeća "Regionalna veletržnica Split" d.d. i "Incon" oštetili za najmanje 7,3 milijuna kuna. L

Policija, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, ne navodi njihova imena, već samo godine rođenja, prebivalište i položaj u tvrtkama. Riječ je o odgovornim osobama splitskih poduzeća "Incom", "Regionalna veletržnica-Split" i "Tehnika" te "IGH" iz Zagreba.

Prvoprijavljeni je odgovorna osoba društva "Incon" d.o.o. iz Splita, rođen 1964. godine, dok je drugoprijavljeni fizička osoba iz Splita, rođen 1946. godine. Njih su dvojica, kako je utvrđeno kriminalističkom obradom, protupravno prisvojila novac sa žiroračuna "Incona" koji je uplaćivala tvrtka "Regionalna veletržnica" uz posredovanje poduzeća "Tehnika" d.d. iz Zagreba na ime izvedenih građevinskih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U više su navrata osobno podizali novac sa žiroračuna. Dva milijuna i 888 tisuća kuna prvoprijavljeni je evidentirao kao nevraćenu osobnu pozajmicu koju je zatim zajedno s milijun i 905 tisuća kuna, koje je osobno podigao drugoprijavljeni, pravdao ugovorom sklopljenim između "Incona" i drugoprijavljenog. Ugovor sklopljen 1998. godine odnosio se na poslove inženjeringa, konzaltinga, gradnje i prodaje poslovnih, garažnih i drugih jedinica u objektu na splitskom predjelu Križine. No, ugovor im nije davao temelj za takvu isplatu, piše u izvješću.

Trećeprijavljeni je bivša odgovorna osoba "Regionalne veletržnice", rođen 1941., iz Splita. Sumnjiči ga se da je zloporabom položaja i ovlasti društvu "Incon" pribavio protupravnu korist od najmanje 2,5 milijuna kuna na štetu Veletržnice, a za pomaganje u tom djelu prijavljeni su i odgovorna osoba "Tehnike", rođen 1950., iz Zagreba, ovlašteni inženjer društva "IGH" d.d., rođen 1948., iz Hvara, te nadzorni inženjer na gradilištu na Križinama, rođen 1940., iz Splita.

Dvojica prvoprijavljenih poslijepodne su privredeni istražnom sucu Županijskog suda u Splitu. Ispitivanje još traje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara