Splitski gradonačelnik zatvorio 49. splitsko ljeto

IZVEDBOM Euripidove "Alkestide" i dodjelom festivalskih nagrada "Judita" i "Peristil" večeras je svečano završeno 49. Splitsko ljeto, koje je zatvorio gradonačelnik Slobodan Beroš.

Nagrada "Judita" za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu pripala je Ratku Glavini za ulogu Messer u satiričkoj komediji "Mandragoli" Niccole Machiavellija.

Nagrada "Judita" za najbolje glazbeno ostvarenje nije dodijeljena jer žiri nije donio odluku o najboljem.

Žiri je nagradu "Peristil" u kategoriji dramskog programa dodijelio predstavi "Debeli muškarci u suknjicama" Slovenskog narodnog gledališća iz Maribora u režiji Sama Streleca.

"Peristil" je dobila i jedina plesna premijera na Splitskom ljetu -triptih sastavljen od jednako vrijednih dijelova, po ocijeni žirija, u koreografiji Saše Zurovca prva dva dijela te "Leptir" Izraelca Ramija Beera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Završetak Splitskoga ljeta upriličen je u napuštenom poljičkom selu Dubrava Strane pokraj Tugara, gdje je izvedena "Alkestida".

Splitsko je ljeto trajalo 32 festivalska dana, na njemu su predstavljene 52 izvedbe, odnosno 32 dramska, operna, koncertna i baletna naslova, uključujući tu i nekoliko vrhunskih likovnih i fotografskih izložbi.

Na Splitskom je ljetu sudjelovalo više od 500 umjetnika iz Hrvatske, brojnih europskih zemalja, SAD-a i Bliskog istoka.

Festivalske predstave bile su, kako napominju organizatori, veoma dobro posjećene, više od 15 tisuća gledatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara