Splitski KB o nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva

STRUČNO vijeće splitske Kliničke bolnice na današnjoj je izvanrednoj sjednici raspravljalo o nalazima inspekcije Ministarstva zdravstva, po kojima se već u 14 sati, a negdje i prije, gotovo nijedan liječnik ne može zateći na radnom mjestu u specijalističkim ambulantama, zbog čega je 20-ak liječnika pod stegovnim postupkom.

Stručno vijeće koje okuplja predstojnike svih klinika i zavoda KB-a ističe kako ta bolnica nije ni najbolja, ni najgora u Hrvatskoj. Svjesni smo svojih slabosti i propusta, ali nema grješaka i propusta koji bi štetili zdravlju naših pacijenata i građana, kažu u Vijeću.

Ravnatelj KB-a dr. Dinko Mirić naglašava kako 90 posto liječnika i zdravstvenog osoblja svoj posao radi kako treba i po zakonu. Ostali, među kojima je 20-ak liječnika protiv kojih je već pokrenut stegovni postupak, morat će se o svojem ponašanju očitovati pred pravnikom i Upravom KB-a, a nakon trećeg pokušaja protiv svakog takvog bit će pokrenut postupak za isključenje, kazao je dr. Mirić.

Predsjednik Stručnog vijeća dr. Stipan Janković ustvrdio je kako zbog pojedinaca stradavaju svi jer se njihovi postupci i propusti generaliziraju na cijelu bolnicu. Članovi Vijeća ističu također da je inspekcija Ministarstva zdravstva slične i još gore propuste utvrdila i u drugim bolnicama, no o tome nitko ne piše.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenili su da su napisi u dijelu medija o inspekcijskim nalazima Ministarstva zdravstva o stanju u splitskoj bolnici neprihvatljivo preuveličani.

U splitskoj bolnici, rečeno je na Stručnom vijeću, postoje tzv. uska grla koja nastaju u određenim specijalističkim ambulantama, primjerice okulističkoj, magnetskoj rezonanciji, elektromiografiji, a kod dječjeg endokrinologa i imunologa na pregled se čeka i do 60 dana.

Međutim, Vijeće odgovornost za predugo čekanje na pregled prebacuje na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jer, navode, ne osigurava dostatno novca za rad pojedinih odjela koji se pak snalaze prikupljanjem novca i materijala donacijama.

Stručno vijeće splitskog KB-a utemeljit će i posebno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi postoje li i u kojoj mjeri propusti u radu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara