Splitski liječnici o smrti trogodišnje Stefani Marinić: Smrt nastupila zbog prirodnog tijeka bolesti i popratnih komplikacija, a ne greške liječnika

ČETVORICA liječnika splitske Kliničke bolnice, koji su sudjelovali u liječenju i pokušaju spašavanja života trogodišnje Stefani Marinić iz Trogira, koja je prije tri dana preminula u bolnici, uputili su medijima izvješće u kojemu ističu da su "poduzeti svi potrebni i prikladni stručni medicinski postupci unatoč kojima je uslijedio smrtni ishod zbog prirodnog tijeka bolesti i popratnih komplikacija".

Izvješće potpisuju dr. Nikola Bradarić, dr. Vjekoslav Krželj, dr. Ivo Milas i dr. Julije Meštrović. Patohistološki nalaz očekuje se tijekom sutrašnjega dana.

U izvješću se navode pojedinosti o tijeku bolesti i liječenju djevojčice, rođene 26. siječnja 2003., od njezina primanja na Odjel za zarazne bolesti KB Split s dijagnozom febrilnog gastroenteritisa 20. kolovoza navečer nakon što joj je dan prije pomoć pružena u trogirskom Domu zdravlja.

U bolnici joj je stanje stabilizirano nakon što je primila infuziju i lijekove. Idućega jutra zamijećene su konvulzije koje se usprkos terapijskim mjerama, po pravilima struke, nisu smirivale, navodi se u izvješću.

Tijekom jutra premještena je na Jedinicu intenzivnog liječenja djece, s temperaturom 38,3 stupnjeva, niskim tlakom i drugim zdravstvenim poteškoćama. Konvulzije su se smirile, ali su nastupile druge komplikacije te poteškoće s disanjem zbog čega je spojena na aparat.

Djevojčica je primala svu potrebnu terapiju, ističe se, međutim i dalje je krvarila iz želuca i dišnih puteva. Tlak joj je padao, a uslijedila je i bradikardija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici su primijenili postupke oživljavanja u skladu s pravilima struke, no bradikardija je postupno prešla u asistoliju, te je smrt nastupila u 13,30 sati" (21. kolovoza).

"Zaključujemo da su tijekom liječenja Stefani Marinić poduzeti svi potrebni i prikladni medicinski postupci, unatoč kojima je uslijedio smrtni ishod zbog prirodnog tijeka bolesti i popratnih komplikacija", navodi se na kraju izvješća liječnika splitske Kliničke bolnice.

Smrt trogodišnje Stefani Marinić izazvala je u javnosti bojazan o epidemiji zaraze enterovirusom praćenoj visokom temperaturom, proljevom i povraćanjem, jer je, prema riječima voditelja Zaraznog odjela splitske bolnice dr. Nikole Bradarića, u bolnicu primljen veći broj osoba sa sličnim simptomima, među kojima i dvoje djece čije je stanje za sada stabilno.

Navode dr. Bradarića o epidemiji zaraze tim virusom u Kaštelima, Trogiru i na otoku Čiovu te da se moguće zaraziti kupanjem u moru, opovrgnuo je danas ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije dr. Berislav Pelivan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara