Splitski Promet do utorka će platiti 4 milijuna kuna slovenskoj firmi zbog autobusa kupljenih 1990.

Splitski Promet do utorka će platiti 4 milijuna kuna slovenskoj firmi zbog autobusa kupljenih 1990.

Foto: www.promet-split.hr

SPLITSKI Promet će najkasnije do sljedećeg utorka slovenskoj tvrtki A-Cosmosu uplatiti do četiri milijuna kuna na temelju nedavne pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda po kojoj joj mora uplatiti više od 40 milijuna kuna za devet autobusa kojima se početkom 90-ih nastavila koristiti iako ih nije otplatila, doznaje se od ravnatelja Prometa Željka Krnića.

Slovenska tvrtka A-Cosmos sklopila je s Prometom 1990. godine ugovor o leasingu za devet autobusa koji je Promet 1993. prestao plaćati, a autobusima se nastavio koristiti. Sudski spor počeo je još 1999.

Ravnatelj Prometa Krnić izjavio je za Hinu kako ga je Nadzorni odbor ovlastio da najkasnije do sljedećeg utorka A-Cosmosu uplati "do četiri milijuna kuna, što je oko 10 posto ukupnog iznosa koji slovenska tvrtka na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda potražuje".

Po njegovim riječima, već nekoliko dana između predstavnika Prometa te grada Splita kao većinskoga 65-postotnoga vlasnika toga javnog poduzeća i tvrtke A-Cosmosa traju pregovori kako bi se prevladali problemi nastali nakon nedavne pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda."Ovi pregovori će se nastaviti i sljedećih dana", rekao je Krnić.

Baldasar najavio tematsku sjednicu


Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je prije dva dana kako će najkasnije do 10. veljače biti sazvana tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o novonastaloj situaciji u vezi s Prometom nakon pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemima između Prometa i slovenske tvrtke A-Cosmosa splitsko Gradsko vijeće bavilo se i na više tematskih sjednica 2014. i 2015. godine.

Tvrtka A-Cosmos kao vjerovnik i Promet kao dužnik postigli su 15. prosinca 2014. sporazum o izvansudskoj nagodbi po kojoj Promet treba ispatiti oko 32,3 milijuna kuna A-Cosmosu u obročnom razdoblju od 2015. do 2018. godine. Sporazum o izvansudskoj nagodbi temelji se na nepravomoćnoj presudi splitskoga Trgovačkog suda od 31. listopada 2014. po kojoj Promet treba isplatiti dug A-Cosmosu, koji je bio vlasnik autobusa, te splitskom poduzetniku Željku Lubini koji je 1998. godine kupio autobuse od Slovenaca.

Dug Prometa se zbog kamata u međuvremenu povećao, a Visoki trgovački sud naložio je Prometu da devet autobusa vrati splitskom odvjetniku Lubini. Slovenci su se u međuvremenu uknjižili na nekretnine u Sukoišanskoj i Hercegovačkoj ulici, na gotovo 20 tisuća četvornih metara u kojima su poslovne prostorije Prometa kako bi si osigurali naplatu tražbina.

Na posljednjoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća 26. siječnja 2016., odgovarajući na vijećnička pitanja zašto nije išao na nagodbu sa slovenskom tvrtkom A-Cosmosom iako ga je Gradsko vijeće za to ovlastilo u veljači 2015., gradonačelnik Baldasar odgovorio je kako ga je jedna institucija upozorila da to ne čini.

Na pitanje novinara o kojoj je instituciji riječ, nije želio odgovoriti, a kao razloge zbog kojih nije otišao na nagodbu naveo je i nedostatak konsenzusa gradskih vijećnika na sjednici u veljači 2015. jer su neki vijećnici izrazili sumnju u nagodbu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara