Splitski sud obustavio postupak, Hrvatska će platiti 100 milijuna kuna kosovskom magnatu?!

Splitski sud obustavio postupak, Hrvatska će platiti 100 milijuna kuna kosovskom magnatu?!

Foto: bedriselmani.com

VIJEĆE Općinskog suda u Splitu uvažilo je prigovor obrane i obustavilo postupak protiv Bedrija Selmanija, kosovskog naftnog magnata, vlasnika Kosova Petrola i zastupnika u prvom sazivu Skupštine Kosova, člana PDK-a Demokratske partije Kosova premijera Hašima Taćija.

Nezakonita blokada

Selmani je nedavno dobio dugogodišnji spor protiv hrvatske države zbog nezakonite blokade njegove tvrtke Adriatic Alpe Split d.o.o., koja se u Splitu 90-ih bavila prodajom voća.

Porezna uprava mu je blokirala 4,5 milijuna kuna, no sud je utvrdio da za to nisu imali osnova. Unatoč presudi, Porezna uprava mu nije vratila sredstva pa je firma propala. Nakon godina parničenja, Selmani je na koncu dobio tužbu od rekordnih 100 milijuna kuna.

Spašavanje proračuna

Kako bi nekako spasili što se spasiti da, Državno odvjetništvo je povelo kazneni postupak protiv Selmanija. Dok se ne okonča blokirano mu je 75 milijuna kuna, praktično sve što je preostalo za isplatiti temeljem tužbe i pravomoćne presude. Selmanija terete da je lažirao bilancu te tako u postupku za naknadu štete zbog blokade neosnovano prikazao puno veću izgubljenu dobit.

Problem je što je vještak Cvitan Grubišić, koji je vještačio predmet tijekom istrage, utvrdio da je sve bilo po zakonu. Državno odvjetništvo tražilo je dodatno vještačenje, no to je sudac istrage odbio. Nije bilo druge do podignuti optužnicu pa što bude. Makar se blokirala imovina.

Vijeće Općinskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Marija Franetovića nije dalo za pravo Državnom odvjetništvu. I oni su se pozvali na nalaz vještaka Grubišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema dokumentacije, a knjiženje realno?

No, ako je suditi po argumentima tužiteljice Snježane Žarković, vještačenje je prepuno propusta koji zasigurno zahtijevaju i "drugo mišljenje".

Niz je spornih stvari, primjerice potraživanja po osnovi kamata koja Selmani nikada nije utužio, ni namjeravao utužiti. Nejasan je i zaključak vještaka Grubišića, koji nije pronašao financijske kartice ni pripadajuću dokumentaciju pa onda nije mogao ni kazati je li knjiženje realno ili nije. Čemu primjena MRS-a 29 za hiperinflacijske privrede, kada u nas nije bilo hiperinflacije?

Nema sumnje da bi to Selmani, doktor ekonomski znanosti, sve zasigurno vrlo elokventno rastumačio.

Što je sa odgovornima u Ministarstvu financija RH? 

Odluka Općinskog suda zasigurno neće biti dobro dočekana među tužiteljima, koji zbog propusta odgovornih u Poreznoj upravi sada vade vruće kestenje iz vatre ne bi li nekako sačuvali državni proračun od još jednog značajnog udara. U slučaju neuspjeha, Selmani bi mogao utržiti još koji milijun na račun hrvatske države. 

Općinskom državnom odvjetništvu preostaje žalba o kojoj će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu. Oni su već odlučivali u ovom postupku, i to u korist Selmanija, kada su odbili traženje Državnog odvjetništva za dodatnim vještačenjem. Je li se što u međuvremenu promijenilo, hoće li donijeti odluku u korist države ili kosovskog magnata?

Možda bi vrijedilo promisliti o kažnjavanju odgovornih u Ministarstvu financija, onih koji su državu i Državno odvjetništvo doveli u ovako nezavidnu situaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara