Splitsko ljeto počinje 14. srpnja

NA 49. splitskom ljetu od 14. srpnja do 12. kolovoza ove će godine na 13 pozornica u Splitu biti izvedeno 52 predstave u okviru kojih pet premijera, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić, dodavši kako pripreme teku "neočekivano mirno, bez ikakvih teškoća".

Splitsko ljeto počet će na stalnoj pozornici Peristilu praizvedbom Verdijeve opere "Nabucco" u režiji Gerogija Para, pod ravnanjem Lorenza Castriote i u naslovnoj ulozi svjetskog baritona Davidea Damiania, najavio je Štrljić. Peristil će biti mjesto izvedbe i druge Verdijeve opere, Aide. U koncertnom dijelu nastupit će Češki komorni orkestar - Praški virtuozi, Tomislav Mužek, Matija Dedić i njegov Jazz trio, Nikica Lesić, Stefan Milenkovich, madžarski kvartet "Bartok".

Od drama na rasporedu su dvije praizvedbe: Machiavellijeva Mandragole i Euripidove Alkestide. Prva će u režiji Krešimira Dolenčića biti izvedena na Carrarinoj poljani 24. srpnja, a druga u režiji Zlatka Svibena 11. kolovoza na Dubrava-strani u Tugarama. Za Mandragolu su, rekao je Štrljić, pozvani samo domaći glumci, jer će biti uvrštena u sezonski program splitskoga kazališta.

Gostovat će i glumačka družina Histrioni s predstavom "Romeo i Julija", zagrebački Teatar "Gavran", slovensko mariborsko kazalište, a bit će izvedene i poznate predstave "Kate Kapuralica", "Ptičice", "Ribarske svađe", "Ja i moj mali kumpanjo".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baletni dio Ljeta najavila je Almira Osmanović, rekavši kako je program zamišljen kao spoj vrhunskih događaja: od premijerne baletne večeri koja spaja dva plesna rukopisa - najperspektivnijeg mladoga hrvatskog koreografa Saše Zurovca i Ramija Beera, poznatog izraelskog koreografa - preko plesnih radionica do uličnih performanca.

Splitsko će ljeto popratiti i izložbe slika i fotografija.

(Hina) žviš dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara