Splitsko sveučilište želi otvoriti odjel kazališne umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji

UMJETNIČKA akademija Sveučilišta u Splitu pokrenula je, zajedno s Hrvatskim narodnim kazalištem, postupak za dobivanje dopusnice za otvaranje Odjela kazališne umjetnosti za održavanje preddiplomskog i diplomskog studija glume pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, potvrdio je rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić.

"Mjerodavnim institucijama uputili smo zahtjev za izdavanjem dopusnice za taj projekt u kojemu bi partner Sveučilištu bilo splitsko Hrvatsko narodno kazalište, a imamo i suglasnost nekih profesora sa zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti koji bi bili predavači u Splitu", kazao je Pavić.

Pavić vjeruje da će taj, kako je rekao, ozbiljan i za Split i cijelu Dalmaciju važan projekt uskoro zaživjeti i da će već iduće akademske godine upisati prve studente.

Studij bi trajao pet godina. Nakon prve četiri godine preddiplomskog studija studenti bi stekli zvanje bakalaureus glumac, a nakon pete godine, tijekom koje bi se pripremali za diplomski rad, pripala bi im titula diplomiranog akademskog glumca. Na Odjel kazališne umjetnosti studenti bi se upisivali svake treće godine.

Program studija glume usklađen je s novim Zakonom o znanosti i visokom obrazovanju, a pripremljen je tako da se Odjel kazališne umjetnosti može otvoriti već iduće akademske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Program je dobio i pozitivne ocjene akademika Nikole Batušića i redatelja Petra Selema.

Inicijatori vjeruju kako će otvaranje studija glume u Splitu izravno utjecati na oživljavanje zamrlih dalmatinskih teatara jer u nekim od njih glumački ansambli više i ne postoje, a nekada je na tom području djelovalo čak sedam profesionalnih kazališta.

"Želja nam je da brojni talenti, koji neupitno postoje u Dalmaciji, a koji bi, ako ne bi ostali neostvareni, otišli u Zagreb, ostanu ovdje, tu djeluju i razvijaju kazališnu umjetnost", poručio je rektor Pavić.

(Hina) xdstr yjnZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara