SPOLNE ZLOPORABE U CIJELOJ AMERIČKOJ KATOLIČKOJ CRKVI

Spolno zlostavljavanje prošireno je na skoro svaku diocezu američke katoličke crkve i obuhvaća 1.200 svećenika za koje se zna da su zlostavljali više od 4.000 malodobnika tijekom posljednjih šest desetljeća, piše u nedjelju The New York Times.

Prema istraživanju The New York Timesa optuženo je 1.205 svećenika koji su spolno zlostavljali 4.268 malodobnika koji su se do sada javili, ali stručnjaci drže da ih je još mnogo više.

Raspoloživi podaci pokazuju da su svećenici optuženi za seksualno zlostavljanje djece u 161 od ukupno 177 katoličkih dioceza u SAD-u.

Istraživanje pokazuje da je najveći broj optuženih svećenika bio zaređen između sredine 1950.-tih i 1970.-tih, kada su svećenici školovani na tradicionalni autoritarni način poslani da služe u svijet koji je bilježio brze promjene crkve i društva.

Skandal, koji je izbio u siječnju prošle godine, je do sada pokazao da su u potrazi za njegovim uzrocima u pravu i konzervativci kad tvrde da je kriv Drugi vatikanski sabor i društveni potresi 1960.-tih, koji su uklonili seksualne inhibicije svećenika, kao i liberali koji kažu da je odgovoran represivni stav crkve prema spolnosti, uključujući celibat svećenika, i duboko ukorijenjena kultura tajne, piše NYT.

Timesovo istraživanje pokazuje da je do sada mali postotak svećenika, 1,8 posto, optužen za seksualno zlostavljanje djece, ali i da su razmjeri problema daleko širi. Postotak svećenika zlostavljača u diocezama koje su objavile potpune popise je daleko veći. U Baltimoru, procjenjuje se da je 6,2 posto svećenika zaređenih u posljednjih pedeset godina upleteno u zlostavljanje malodobnika, u Manchesteru (New Hampshire) postotak je 7,7, a u Bostonu 5,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iscrpno istraživanje podataka pokazuje da je polovica optuženih svećenika zlostavljala više od jednog djeteta, a 16 posto je optuženo da su imali pet ili više žrtava.

Čak 80 posto svećenika optuženi su za zlostavljanje dječaka za razliku od laika koji u većini zlostavljaju djevojčice.

Većina svećenika optužena je za zlostavljanje tinejdžera, ali čak 43 posto je za žrtve imalo djecu od 12 ili manje godina. Stručnjaci, navodi NYT, kažu da zlostavljači djece prije puberteta i dječaka spadaju u skupinu koja će to vjerojatno ponoviti.

Od 432 svećenika koji su uklonjeni iz obavljanja službe božje 183 je suspendirano, a samo za njih 11 crkva je započela proces lišenja svećeničkog zvanja, premda su na sastanku u Dallasu prošle godine biskupi ohrabrivali na taj najteži korak. Najmanje šest svećenika je ponovno vraćeno na posao.

Studija je također pokazala samo ono što je izašlo u javnost iz kriminala koji obično i zlostavljači i žrtve drže u tajnosti.

NYT navodi mišljenje stručnjaka da je oštar pad broja svećenika optuženih za zlostavljanje u devedesetim manje rezultat napora katoličke crkve da riješi problem nego činjenice da se žrtve još uvijek nisu javile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara