Spomen ploča hrvatskim profesorima i studentima u slovačkoj Trnavi

U TRNAVI, 50 kilometara od Bratislave, održana je u subotu svečanost otkrivanja spomen ploče hrvatskim profesorima i studentima koji su u 17. i 18. stoljeću predavali i studirali na Sveučilištu u Trnavi, doznaje se u srijedu iz službenog priopćenja.

Ploča, rad akademskog kipara Mladena Mikulina, postavljena je na pročelju zgrade Trnavskog sveučilišta, tj. na tzv. povijesnom Hrvatskom krilu, a svečano ju je otkrila rektorica Sveučilišta u Zagrebu, Helena Jasna Mencer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru rektorica Mencer je navela brojne hrvatsko-slovačke veze ukazavši na to kako "na njihovim temeljima i mi danas gradimo europsko sveučilišno zajedništvo", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Prema priopćenju, prvim rektorom Zagrebačkog isusovačkog kolegija imenovan je Slovak Aleksandar Dobokai, a prvi rektor Trnavskog sveučilišta, ujedno i isusovačkog kolegija, bio je Hrvat Juraj Dobronoki. Hrvatski književnik i leksikograf Juraj Habdelić u Trnavi je studirao teologiju i obranio doktorat iz filozofije, te je bio dva puta rektor, jednom u Zagrebu i jednom u Trnavi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara