Spominje se pojeftinjenje, a stanovi i dalje poskupljuju

Spominje se pojeftinjenje, a stanovi i dalje poskupljuju

CIJENE novih stanova u Hrvatskoj su u daljnjem porastu iako s nešto manjim intenzitetom nego što je to bilo prethodne godine, tako prosječna cijena četvornog metra u prvoj polovici tekuće godine iznosi 13.427 kuna.

Zabilježeno je povećanje cijene četvornog metra za 5,2 posto uspoređujući s drugim polugodištem 2007. godine, odnosno 11,9 posto u odnosu s prvom polovicom 2007. godine, stoji u podacima Državnog zavoda za statistiku.

Uspoređujući ovogodišnju cijenu četvornog metra stana sa cijenom četvornog metra u cijelog 2007. godini ona je u prvom polugodištu ove godine povećana za 8,1 posto. Najskuplji stanovi i dalje su u Zagrebu, gdje je prosječna cijena četvornog metra 14.987 kuna što je povećanje od 8,6 posto ili 1.185 kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, stan u Zagrebu od šezdesetak četvornih metara u dvanaest mjeseci poskupio je oko 74.000 kuna. Stanovi u ostalim naseljima Hrvatske koštaju prosječno 11.335 kuna po četvornom metru što je 9,2 posto ili 971 kunu više nego prethodne godine.

Izračuni Državnog zavoda za statistiku odnose se na stanove koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Ukupno je u prvom polugodištu ove godine u Hrvatskoj prodano 1.412 stanova čija je ukupna površina 93,5 tisuća četvornih metara što je prosječno 66 četvornih metara po stanu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara