Spor oko Iraka utjecat će na odnose SAD i Europe

SPOR oko Iraka nastavit će i dalje utjecati na odnose Sjedinjenih Država i pojedinih europskih zemalja, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta.

"Očekujem da ćemo svi mjeriti naše ponašanje prema onome što se dogodilo u prošlosti i prema onome kako možemo surađivati u budućnosti", rekao je glasnogovornik Richard Boucher na konferenciji za novinare.

On je kazao kako će suradnja u prošlosti sa Sjedinjenim Državama glede rata u Iraku biti solidna osnova za suradnju u obnovi Iraka.

Američki državni tajnik Colin Powell je rekao u srijedu govoreći u Udruzi za vanjsku politiku u New Yorku kako je spor s europskim zemaljama oko Iraka stvar prošlosti.

"Sada svi možemo zajedno pomoći iračkom narodu da zauzme svoje mjesto u svijetu, kao slobodna, stabilna zemlja koja sama sobom upravlja", kazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boucher je rekao novinarima, pojašnjavajući Powelove riječi, da državni tajnik "nije rekao da ćemo ostaviti razlike iza nas. On je kazao da su to bile stvari kojima smo se pozabavili i da želimo krenuti dalje, ali to nije baš isto kao reći da su potpuno iščeznule".

Francuska i Njemačka predvodile su europske zemlje koje su se protivile američkom napadu na Irak, dok su Velika Britanija, Španjolska i Italija predvodile one koje su podržale Sjedinjene Države.

Jedna od posljedica protivljenja Sjedinjenim Državama za Francusku bi mogla biti nastojanje Amerikanaca da je isključe iz važnih odlučivanja u NATO-u što se može učiniti tako da se glavne odluke prebace na Odbor za obrambeno planiranje NATO-a kojega Francuska nije član.

Boucher je kazao kako će Sjedinjene Države u NATO-u ponekad raditi preko Sjevernoatlantskog vijeća, u kojem Francuska sudjeluje, a ponekad preko Odbora za obrambeno planiranje u kojem Francuska ne sudjeluje.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara