Spor povratak Hrvata u RS

OD OKO 70.000 Hrvata koji su napustili banjolučku regiju tijekom rata, na područja zapadno od Dervente, dakle u Prijedor, Mrkonjić Grad, Kotor Varoš, Prnjavor, Bosansku Gradišku, Bosanski Novi i Banju Luku vratilo se tek oko 2.000 izbjeglih i raseljenih, izjavio je današnjim Nezavisnim novinama direktor Caritasa banjolučke Biskupije msgr. Mile Aničić.

Do 2002. godine, kaže Aničić, vlada Republike Srpske pomogla je obnovu samo šest hrvatskih domova, a ove godine planira se obnoviti nekoliko desetina, dok istodobno Vlada Republike Hrvatske (posredstvom Generalnog konzulata u Banjoj Luci) trenutno obnavlja devet hrvatskih domova u okolici Banje Luke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caritas je do sada pomogao u obnovi 1.404 stambene jedinice Hrvata u banjolučkoj regiji, ali, naglašava Aničić, u srpskom entitetu nema stvarnog zdravstvenog osiguranja i mogućnosti za zapošljavanje i upravo to ograničava povratak u kojem prednjače - umirovljenici.

Socijalno stanje je teško, pa Caritas i dalje dijeli namirnice povratnicima, a posljednji je put namirnice dobilo oko 2.300 obitelji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara