Sporazum o fiskalnoj uniji raspada se i prije negoli je stupio na snagu

Foto: AFP

BRISELSKI sporazum o stvaranju fiskalne unije, u paketu s kojim idu i stroža proračunska disciplina te zajednička porezna politika, nailazi na brojne probleme već nekoliko dana nakon što je 26 zemalja EU načelno pristalo na njega.

Zanimljivo je kako, osim brojnih zemalja koje se dvoume jesu li napravile ispravnu stvar dignuvši ruku za prijedlog o fiksalnoj uniji, projekt na probleme nailazi čak i u njegovom srcu - Njemačkoj. Tamo je samo nekoliko sati prije govora Angele Merkel u Bundestagu, glavni tajnik kancelarkinog koalicijskog partnera FDP-a, Christian Linder, podnio ostavku. Razlog njegove ostavke proizlazi iz dubokih podjela u njegovoj stranci upravo po pitanju Merkeličinih protukriznih mjera i ideja.

Svatko ima svoje razloge


Još jučer smo pisali kako Česi nisu spremni ništa potpisati prije negoli se utvrde svi parametri sporazuma, a nećkaju se i oko "obveze" da svojim sredstvima dodatno financiraju MMF. Česima treba pridružiti i Fince, koji su skeptični prema ideji da suverenitet po pitanju donošenja proračuna predaju u ruke Europskoj komisiji, kao i Irce koji žele o fiskalnoj uniji odlučivati na referendumu.

Danska vlada podršku traži od ultraljevičarskih euroskeptika

Lista skeptičnih tu se ne zaustavlja.  Iako danska premijerka Helle Thorning-Schmidt osobno podržava sporazum, sve je izglednije kako će biti veliki izazov tom paktu osigurati potporu danskog parlamenta. Naime, vladajuća koalicija lijevog centra nema potrebnu većinu u parlamentu, te se za pomoć mora obratiti ultraljevičarskom Crveno-zelenom savezu. Problem je samo u tome što su oni poznati kao euroskeptici i već su se izjasnili da se snažno protive ovom sporazumu.

Šveđani iz iskustva znaju da porez na financijske transakcije nije dobro rješenje

Problema sa sporazumom imaju i Mađari, koji ne žele izgubiti kontrolu nad korporacijskim porezima, koje je tamošnja vlada označila kao glavni mehanizam koji će zemlju izvući iz krize. Podsjetimo, Mađarska je prije dva tjedna stupila u kontakt s MMF-om zbog rastućih ekonomskih problema. Jedinstveni porezi kao problem označeni su i u Švedskoj. Konkretno, ne sviđa im se ideja o uvođenju poreza na financijske transakcije, zbog kojeg je i Velika Britanija u startu odustala od pakta. Švedska je u prošlosti već imala iskustva s porezom na financijske transakcije, ali su ubrzo zaključili kako on donosi više štete nego koristi, jer su fianncijske institucije lako zaobilazile odredbe o oporezivanju.

Naredni tjedni definitivno će biti prilično burni za europske političare, a ostaje vidjeti hoće li zemlje koje "su se usudile sumnjati" još jedno podleći pritisku "željezne kancelarke" ili će povijesni sporazum iz Bruxellesu pasti u vodu i prije negoli je zaživio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara