Sporazum o nadzoru duhana stupa u veljači na snagu

NAKON što je 40 zemalja ratificiralo globalni UN-ov sporazum o ograničenju uporabe duhana taj će dokument stupiti na snagu 28. veljače iduće godine, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Okvirna konvencija o kontroli duhana (FCTC) nalaže zemaljama koje su je ratificirale da ograniče reklamiranje, sponzoriranje i promicanje duhana, suzbiju krijumčarenja duhanskih proizvoda i pasivno pušenje te uvedu međunarodne standarde za povećanje cijena i poreza na duhan.

FCTC, kojega je donijela Svjetska zdravstvena skupština 2003., usmjeren je prema boljoj kontroli najvećeg pojedinačnog uzroka smrti od kojeg godišnje na svijetu umre blizu pet milijuna ljudi, objavila je WHO.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici WHO-a upozoravaju da će, nastave li se sadašnji trendovi, do 2020. od uporabe duhana godišnje prerano umirati 10 milijuna ljudi. Od trenutnih 1,3 milijarde pušača u svijetu, 650 milijuna njih će umrijeti prije vremena zahvaljujući duhanu.

Sporazum će stupanjem na snagu postati prvi međunarodno obvezatan dokument o javnom zdravlju pod pokroviteljstvom WHO-a. Sporazum je jedna od najbrže prihvaćenih UN-ovih konvencija i do sada ju je potpisalo 167 zemalja.

Hrvatska je sporazum potpisala u lipnju ove godine ali ga po podacima WHO-a još nije ratificirala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara