Sporazum o Sjevernoj Irskoj još nije na vidiku

SJEVERNOIRSKI političari postigli su u petak stanoviti napredak na pre govorima u dvorcu Leeds, 50 km jugoistočno od Londona, no i dalje su vrlo pesimistični glede mogućnosti postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku.
Okupljeni u prastarom engleskom dvorcu na trodnevnim pregovorima koji su već proglašeni posljednjom prilikom za spašavanje mira i obnovu vlade u Belfastu, sjevernoirski katolici i protestanti nesporazume bi trebali riješiti do nedjelje.

"Nagađanja da je za stolom postignut velik napredak i da samo što nismo postigli sporazum nisu naše stajalište", rekao je Peter Robinson, zamjenik predsjednika Demokratske unionističke stranke (DUP).

Glavna katolička stranka, Sinn Fein, političko krilo Irske republikanske armije (IRA), nešto je optimističnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sporazum je moguć i postignut je ograničeni napredak", rekao je čelnik stranke Mitchel McLaughlin.

Drugim danom pregovora predsjedaju britanski premijer Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern u nadi da će pregovori omogućiti razoružanje IRA-e.

Protestanti, naime, svoj povratak u vladu u Belfastu, suspendiranu prije dvije godine, uvjetuju potpunim razoružanjem i raspuštanjem IRA-e. Sinn Fein traži pak čvrsta jamstva da protestanti doista žele s njima dijeliti vlast. Republikanci također traže povlačenje britanskih snaga te reforme u policiji i pravosuđu.

Iako su izgledi za sveobuhvatni sporazum minimalni, analitičari smatraju da je moguć sporazum između britanske vlade i Sinn Feina o demilitarizaciji i razoružanju IRA-e koji bi potom, u idućih šest do 18 mjeseci, mogao otvoriti put za nove dogovore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara