Sporni iznos minimalne plaće poslodavci žele dodatno smanjiti za još 200 kuna!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

HRVATSKA udruga poslodavaca odaslala je jučer u javnost poruku kako bi se trebao smanjiti iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj koji bi, kako su kazali, trebao sukladno padu BDP-a, biti umanjen na novih 2.644 kune, piše Novi list.

> Index doznaje: Saborski dokumenti pokazuju kako je Vlada zamračila 14 milijuna kuna

> Kosor protiv Indexa: Vaše pisanje je neprimjereno!

> Kosor opet mulja najsiromašnije: Ne postoji dogovor oko minimalne plaće već slijedi tužba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja podsjetiti kako je Državni zavod za statistiku novu minimalnu plaću već objavio, s trajanjem od 1. lipnja ove, do 31. svibnja iduće godine, i to u nepromijenjenom iznosu od 2. 814 kuna što je također bilo predmetom spora.

Podsjetimo Index je prije godinu dana objavio saborske dokumente iz 2008. godine prema kojima je bilo razvidno kako izračun minimalne plaće Državnog zavoda za statistiku koji je donesen uz blagoslov potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, nije točan.

Tada je zakonodavac, a riječ je državnoj tajnici Veri Babić iz Ministarstva gospodarstva, objašnjavao saborskim zastupnicima kako dvojbe nema. Prema toj formuli, koju je tada prezentirao Polančec i njegovo ministarstvo, minimalac je trebao biti 3.013,07 kuna, a ne 2.814 kuna kako je krajem tjedna izračunao Državni zavod. Sindikati su najavili tada tužbu, a premijerka Jadranka Kosor ocijenila je tada pisanje Indexa o minimalcu kao - neprimjereno. 

Danas, predstavnici HUP-a gdje stoluje Damir Kuštrak traže da se dodatno smanji i taj iznos za još dodatnih 200 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara