Sporni vlasnici Luke Beograd oštetili državu i porezne obveznike

Sporni vlasnici Luke Beograd oštetili državu i porezne obveznike

VLASNICI Luke Beograd su: Milan Beko s jednom polovicom, dok je druga polovina podijeljena između Ivane Mišković, Marka Miškovića te potpredsjednice tvrtke "Delta", Ivane Veselinović što je osudilo Vijeće za borbu protiv korupcije. Do vlasništva Luke Beograd, površine 220 hektara, koja se nalazi u središtu Beograda, došli su tako što su im državne institucije omogućile posao te na taj način oštetile državu i porezne obveznike, zaključilo je Vijeće za borbu protiv korupcije, a piše Blic.

Detaljan izvještaj Vijeća, jučer je predstavljen srpskoj vladi, a iznosi detalje o kupovini koja je sprovedena u jesen 2005. godine preko instant tvrtke "Vorldfina" registrirane u Luksemburgu, zatim preko još dvije tvrtke koje su prikrivale podatke o vrijednosti Luke i o prenamjeni tog područja u stambeno poslovno zemljište.

Predsjednica Vijeća, Verica Barać, upozorila je, ukoliko se ostvare planovi izgradnje stambeno poslovnog kompleksa profit vlasnika mjeriti će se u milijardama, dok će gubitak države i poreznih obveznika biti jednak tom iznosu. Naime, gradnja nove Luke bit će financirana iz poreza građana, a sva zarada od nekretnina pripast će spornim vlasnicima.

Cijena koja je plaćena za Luku Beograd iznosila je oko 40 milijuna eura. Ovo nije prvi takav slučaj kupovine, prethodno je na isti način i s istim učesnicima, Milanom Bekom i Miroslavom Miškovićem, obavljena kupovina "C-marketa", također preko tvrtki koje su registrirane u inozemstvu na istim adresama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju "C-marketa" utvrđeno je da kapital dolazi sa Cipra dok se za Luku Beograd izvor ne navodi. Biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković bili su na visokim pozicijama u vrijeme Slobodana Miloševića, stoga je obveza svih institucija, uključujući vladu Srbije, da u suradnji s međunarodnim institucijama ispitaju put kapitala na Cipar u godinama tog režima, kazala je Verica Barać.

Tvrtka "Vorldfin", preko koje je obavljena kupovina, raspolagala je kapitalom od 31.000 eura, stoga je kupnja Luke Beograd za 40 milijuna eura izuzetno sumnjiva te upućuje na "pranje" novca, nadodao je Milić Milovanović, član Vijeća.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara