Sport donosi zdravlje... bogatim ženama

FIZIČKI najaktivnije žene u određenoj višoj životnoj dobi, suočavaju se s najmanje zdravstvenih problema, prema rezultatima istraživanja objavljenim ovoga tjedna u SAD-u u kojem su sudjelovale samo ženske osobe iz visokog društva.

Znanstvenici su 14 godina pratili skupinu od 229 bjelkinja starih u prosjeku 74 godine, te su utvrdili da razina njihove aktivnosti na početku istraživanja (1985. godine) omogućava predviđanje brzine njihova hoda krajem istraživanja (1999. godine), prema jednom od primjera navedenim u rezultatima istraživanja.

Znanstvenici su također ustanovili da se redovitost njihove fizičke aktivnosti na početku istraživanja može dovesti u direktnu vezu s njihovim općim zdravstvenim stanjem, a one žene koje su bile najmanje fizički aktivne imale su u poznijoj dobi više zdravstvenih problema.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najaktivnijim ženama, njih samo 37,8 posto suočavalo se na kraju istraživanja sa zdravstvenim problemima u svakodnevnom životu, dok je takve probleme primjećivalo 40 posto onih koje se nisu redovito bavile fizičkom aktivnošću i 59,1 posto onih žena koje su bile fizički neaktivne, prema istraživanju objavljenom u listu Archives of Internal Medicine.

"Ovo istraživanje pokazuje važnost aktivnog života za održavanje funkcionalnog statusa kod bjelkinja s visokim socio-ekonomskim uvjetima života, a utvrdili smo i važnost fizičke aktivnosti u održavanju zdravlja", pišu autori istraživanje koje je vodila Jennifer Brach, sa sveučilišta Pittsburgh u Pennsylvaniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara