Šprem smiruje zagrebačke roditelje: Očekujem da vrtići neće poskupjeti

Šprem smiruje zagrebačke roditelje: Očekujem da vrtići neće poskupjeti

Foto: Arhiva

"CIJENA jaslica do daljnjega bi trebala ostati na 200 kuna, a za vrtić će se, očekujem, i dalje plaćati 400 kuna", rekao je za Index predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem (SDP), nakon višemjesečnog nadjačavanja s gradonačelnikom Bandićem oko novog cjenika u zagrebačkim vrtićima.

Cijena vrtića po visini lanjske plaće: A što s onima koji su otada ostali bez posla?

Bandić je predložio da se ide na dohodovni cenzus, odnosno da roditelji plaćaju razmjerno visini svojih primanja u prošloj godini, ali se tada pojavio niz pitanja: što će biti s nezanemarivim brojem  roditelja koji su u međuvremenu ostali bez posla, kako će vrtić podmirivati oni koji su do grla u kreditima, pa im od naoko solidnih primanja ostaju mrvice? Sedamdeset tisuća zagrebačkih roditelja sa zebnjom iščekuje 20. travnja, kad će Gradska skupština glasati o cjeniku vrtića, a Šprem ih donekle smiruje. 

"Ne mogu biti siguran kako će gradski vijećnici glasati, ali zbilja očekujem da se cijene neće mijenjati. Jedini pravedan model za određivanje cijene vrtića je imovinsko stanje obitelji, a taj kriterij ne možemo primijeniti dok OIB u potpunosti ne zaživi", pojasnio je Šprem.

Ništa ne mijenjaju, dok do kraja ne zaživi OIB

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jednostavnije, po imovinskom bi se modelu preko OIB-a moglo točno utvrditi koliko netko ima imovine, a ne samo mjesečnih primanja, pa bi tu ulazili, primjerice, kuće i brodovi. Kad bi se cjelokupnoj imovini utvrdila vrijednost,  odredila bi se cijena koju bi plaćali roditelji i koliko bi se subvencioniralo iz zagrebačkog proračuna. Išlo bi se po principu: što više imovine, to veća cijena rate vrtića.

Procjenjuje se da bi novim, Bandićevim cjenikom Grad godišnje uštedio između 50 i 100 milijuna kuna, ali bi u tom slučaju bilo i roditelja koje bi vrtić mjesečno stajao 2000 kuna, pet do deset puta više nego dosad!

"Gradu Zagrebu trenutno se duguje oko 2 milijarde kuna na najamnine, komunalne doprinose i razne naknade. To nenaplaćeno se dosad nije baš s voljom naplaćivalo. Tu ima mnogo više proračunskog novca nego od novih cijena vrtića", zaključuje Šprem. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara