Sramota njemačke obrane: U špijunsku misiju u Siriji poslali avione koji ne mogu letjeti noću

Sramota njemačke obrane: U špijunsku misiju u Siriji poslali avione koji ne mogu letjeti noću

Foto: FAH

NJEMAČKI vojni avioni tipa Tornado koji su upućeni u špijunsku misiju u Siriji ne mogu letjeti noću, budući da su svjetla iz kokpita prejaka i zasljepljuju pilote, piše Daily Mail.

Njemačka ministrica obrane Ursula Gertrud von der Leyen zbog navedenog se našla na meti kritika, a to nije prvi put. Bilo je i problema vojske s opremom.

Sada je u Siriju poslano šest aviona opremljenih tehnologijom za nadzor, a avioni su navodno sposobni napraviti fotografije u visokoj rezoluciji čak i noću po lošem vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, noćni su letovi nemogući jer piloti gotovo ništa ne vide zbog jakih svjetala u kokpitu, piše Bild.

"Moguće je da noćne naočale koje piloti nose stvaraju probleme s refleksijom", kazala je ministrica te dodala kako će ministarstvo pokušati pronaći rješenje unutar dva tjedna. Napomenula je i kako trenutno zapravo nema potrebe da avioni u Siriji lete noću te da su svi elementi akcije potpuno izvršeni.

Njemačka vojska u posljednje je vrijeme izvrgnuta kritikama zbog stanja svojeg naoružanja.

Njihova je jurišna puška, čije je upotrebljavanje ukinuto, postala predmet sprdnje zbog problema u pucanju pri visokim temperaturama. Osim toga, kako javlja Spiegel, od ukupno 39 H90 helikoptera, upotrebljivo je tek njih četiri. Najnoviji problem pojavio se s vanjskim spremnicima za gorivo kod borbenih aviona tipa Eurofighter kad je prilikom polijetanja jedan spremnik jednostavno otpao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara