Srbi bojkotirali uspostavu novog parlamenta BiH

KONSTITUIRAJUĆA sjednica Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine prekinuta je u utorak u Sarajevu zbog bojkota srpskih zastupnika.

Odmah nakon polaganja svečane prisege zastupnika izabranih na općim izborima u listopadu, predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) objavili su kako neće sudjelovati u daljem radu parlamenta jer se ne slažu s odlukom visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna da proglasi novi Zakon o Vijeću ministara kojim se značajno proširuje sastav tog tijela.

Umjesto dosadašnjih šest BiH će ubuduće imati osam ministarstava na državnoj razini a predsjedatelj Vijeća ministara imat će znatno veće ovlasti i puni četverogodišnji mandat.

´Tražimo da nam visoki predstavnik danas i ovdje objasni zbog čega taj zakon nije mogao biti donesen u redovitoj parlamentarnoj proceduri´, izjavila je zastupnica SDS-a Ljiljana Miličević.

No visoki je predstavnik u vrijeme prvog okupljanja novog saziva Parlamenta BiH već bio na putu za Francusku gdje o stanju u BiH treba informirati Europski parlament.

Ta činjenica bila je poznata zastupnicima SDS-a no oni su odlučili kako ipak neće sudjelovati u radu državnog parlamenta sve dok ne dobiju traženo objašnjenje.

Uz njih, skupštinsku su dvoranu napustili i zastupnici drugih stranaka sa srpskim predznakom.

Na taj način blokirana je svaka daljnja mogućnost donošenja odluka zbog nedostatka kvalificirane većine.

Bez konstituiranja parlamenta nije moguća ni uspostava novog Vijeća ministara BiH.

Članovi predsjedništva BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović osudili su ponašanje srpskih zatsupnika dok je Mirko Šarović odbio komentirati odluku o bojkotu.

Nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH nije zakazan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara