Srbi iz Biljana Donjih na sudu oprostili napadačima iz Škarbrnje

KAKO piše današnja "Slobodna Dalmacija", četvoro Srba-povratnika iz sela Biljane Donje su jučer u benkovačkom Općinskom sudu izjavili kako opraštaju četvorici stanovnika Škabrnje optuženih da su prije mjesec dana kamenovali njihove kuće.

Svetozar Škorić, Sonja Kranc, Slobodan Škorić i Danica Škorić su izjavili kako nemaju nikakve zahtjeve za naknadu štete, odnosno kako im je uopće nije stalo da se počiniteljima napada sudi.

64-godišnji Svetozar Škorić je izjavio kako napadače poziva "na bevandu za stol pod smokvom, gdje mu je gost bio i predsjednik Mesić", a Slobodan Škorić za optuženike drži da su "normalni ljudi s kojima se sve može riješiti za stolom, a ne u sudnici".

Za Sonju Kranjc je cijeli slučaj "bezazlen", ali je dodala kako je na nju od "pojedinaca bliskih vlasti" bilo pritisaka da napad na njenu kuću prikaže mnogo "težim i dramatičnijim" nego što je zapravo bio.

Nakon toga je sudac Ivan Marković optuženima ukinuo zabranu pristupa Biljanima Donjim kao i optuženicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, za 31-godišnjeg Ivana Bilavera i 44-godišnjeg Zorana Bašića je određeno psihijatrijsko i toksikološko vještačenje, kako bi se ustanovila njihova ubrojivost prilikom počinjenja napada. Suđenje će se nastaviti nakon obavljenog vještačenja.

Uhićenje te suđenje Bilaveru, Bašić te 36-godišnjeg Denisa Žilića, rodom iz Škabrnje, i 23-godišnjeg Ivana Duspare iz Smilčića, je izazvalo velike napetosti u tom području, s obzirom da je u Škabrnji tijekom domovinskog rata izvršen stravičan pokolj za kojeg mnogi stanovnici smatraju odgovornim stanovnike Biljana Donjih.

Stanovnici Škabrnje su organizirali javni prosvjed protiv uhićenja, dok je kuće srpskih povratnika čuvala policija.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara