Srbi iz Kosovske Mitrovice jači i od europske i albanske policije

Srbi iz Kosovske Mitrovice jači i od europske i albanske policije

RADNICI srpske nacionalnosti koji prosvjedom traže povratak na radna mjesta jutros su probili policijski kordon i ušli u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici na kojoj su istaknuli srpsku zastavu.

Kako javlja B92, njihov ulazak nije pokušavalo spriječiti niti 30 specijalaca kosovske policije ni policajci UMNIK-a koji čuvaju zgradu suda.

Ispred zgrade je policija uklonila neeksplodiranu bombu "kašikaru", a prosvjednici se još nalaze u zgradi suda koju ne žele napustiti.

Na sudu u Kosovskoj Mitrovici je do dolaska UNMIK-a i KFOR-a radilo oko 200 Srba koji su potjerani s posla te od 21. veljače svakodnevno prosvjeduju ispred zgrade.

"Nismo ušli u urede jer su zaključani. Ne želimo ulaziti i provaljivati jer se tu čuvaju arhive", kazao je okružni javni tužitelj Milan Bigović. Njegova zamjenica Milanka Prstojević dodala je kako nisu sa sobom nosili nikakvo oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef civilne misije UN-a Joachim Riker policiji UNMIK-a je naredio da ponovo preuzme kontrolu nad zgradom suda.

"Oni koji su pribjegli nasilju u sjevernoj Mitrovici prešli su jednu od crvenih linija UNMIK-a", kazao je Riker i najavio da će napadačima biti suđeno, te od srpskih vlasti zatražio da ubuduće spriječe slične incidente.

Kosovski premijer i predsjednik od Rikera su zatražili da iz zgrade suda istjeraju "huligane koji su uzurpirali zgradu", a srpski su predstavnici u međuvremenu održali prvu rundu pregovora s regionalnim predstavnicima UNMIK-a koji su obećali da će zahtjevi onih koji su zauzeli zgradu biti proslijeđeni međunarodnoj civilnoj upravi u Prištini.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara