Srbi iz RH strahuju od progona hrvatske policije

SRBI iz Hrvatske, koji su putovnice Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, dobili 1997. godine i kasnije uznemireni su zahtjevom MUP RS da naknadno pribave potvrde o nekažnjavanju iz općina u kojima su rođeni u Hrvatskoj.

Udruga "Zajedno do istine", koja okuplja iseljene bivše građane Republike Hrvatske tvrdi da je akciju pokrenula hrvatska policija kako bi uhitila neke od iseljenih Srba, a što je u četvrtak opovrgnuo hrvatski konzul u Banjoj Luci.

"To je protuzakonito, jer su nam putovnice prethodnih godina u MUP RS izdavali bez ove potvrde, a radi koje bismo sada morali putovati u Hrvatsku" izjavio je službeni predstavnik udruge .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta udruga Srba koji su svoju imovinu u Hrvatskoj zamijenili i odlučili se naseliti u RS, optužuje MUP RS da ove potvrde izbjegava tražiti službenim putem već da radi u dosluhu s hrvatskim MUP-om kako bi olakšala uhićenje osoba za kojima hrvatska policija traga po bilo kojoj osnovi.

Udruga tvrdi da se MUP RS na takav korak odlučio nakon što mu je to signalizirano iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banjaluci.

Hrvatski Generalni konzul u Banjaluci Ivan Lepoglavec u tv-dnevniku RTRS odbio je u četvrtak navečer takvu insinuaciju.

Hrvatsko predstavništvo u Banjaluci spremno je tim građanima izaći ususret tako što će im omogućiti da zahtjeve za izdavanje potvrde o nekažnjavanju u općine odnosno mjesto rođenja proslijede posredovanjem Generalnog konzulata RH u Banjaluci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara