Srbi malo manje netrpeljivi prema Hrvatima nego obrnuto

GRAĐANI Srbije od naroda bivše SFRJ najviše su naklonjeni Makedoncima i Slovencima, dok je stav prema Bošnjacima nešto pozitivniji nego prema Hrvatima, pokazalo je istraživanje agencije "GFK Beograd", koja zaključuje da prema nedavnom sličnom istraživanju provedenom u Hrvatskoj proizlazi da Srbi imaju "nešto blažu netrpeljivost prema Hrvatima nego obrnuto".

Istraživanje koje je GFK provelo u rujnu u Hrvatskoj pokazalo je da bi svaki četvrti punoljetni stanovnik Hrvatske istjerao Srbe iz zemlje, svaki sedmi učinio bi to s Crnogorcima i Bošnjacima i gotovo svaki deseti sa Slovencima.

Istraživanje, provedeno u prosincu 2002. godine na reprezentativnom uzorku od 1000 kućanstava u Srbiji, pokazuje da bi čak 44,5 posto ispitanika izbacilo iz zemlje Albance (pri čemu je visok postotak među ispitanicima od 15 do 19 godina, kao i starijih od 50 godina), iza kojih su najomraženiji Kinezi s 23,6 posto, dok su Hrvati na trećem mjestu, jer bi ih iz zemlje izbacilo 17,2 posto ispitanih. Slijede Amerikanci s 15,3, Bošnjaci s 10,7, Nijemci sa 7,2, Mađari sa sedam, Slovenci s 3,8 posto, te Makedonci s 3,1 i Grci s 2,1 posto neprijateljski nastrojenih ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad je riječ o susjednim narodima, najbolje prolaze Grci, jer je čak 27 posto anketiranih izrazilo spremnost na brak s pripadnikom grčkog naroda, a 25 posto je odgovorilo da bi mogli imati bliskog prijatelja iz Grčke.

Istraživači agencije "GFK Beograd" su primijetili da se mijenjaju tradicionalni stavovi prema moćnim zapadnim zemljama "zbog događaja u posljednjem desetljeću, kao i zbog NATO bombardiranja SR Jugoslavije. Zanimljivo je da, iako s jedne strane postoji izražena netrpeljivost, s druge bi strane čak trećina ispitanika živjela s nekim Amerikancem i Nijemcem, ili ne bi imala ništa protiv da im oni budu bliski prijatelji", navodi se u istraživanju.

(Hina) ttag nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara