Srbi na Kosovu osnovali vlastitu skupštinu

KOSOVSKI Srbi osnovali su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice vlastitu skupštinu Kosova i Metohije, potez koji je Priština oštro kritizirala.

Tijelo, čiji je službeni naziv Skupština zajednica opština Kosova i Metohije, čine zastupnici koji su svoj mandat dobili od srpskih općinskih skupština na Kosovu, formiranih nakon lokalnih izbora 11. svibnja, održanih istovremeno s lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji. 

Skupština broji 45 članova, a njenim članstvom dominiraju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS). Konstitutivnoj je sjednici bilo nazočno 30 od 45 zastupnika.

U deklaraciji su odmah odbacili "nelegalnu neovisnost Kosova. Za predsjednika je izabran zastupnik SRS Radovan Ničić, a iz iste stranke je i potpredsjednik Srđan Nikolić Drugi potpredsjednik je Marko Jakšić iz DSS-a.

"Srbi i drugi nealbanci su lojalni Srbiji i formiranjem skupštine ćemo dobiti predstavnike i organe vlasti koji su izabrani na demokratski način", kazao je još uvijek aktualni srpski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako će ti organi predstavljati dio vlasti Srbije na terenu. U deklaraciji se, između ostalog, naglašava kako su Kosovo i Metohija "neotuđivi dio jedinstvene i nedjeljive Republike Srbije".

Za dan osnivanja skupštine je odabran 28. lipanj ili Vidovdan - jedan od najvažnijih srpskih blagdana, odnosno obljetnice bitke na Kosovu 1389. godine kada je u srazu s Osmanlijama poražena srednjovjekovna srpska država.

Formiranje Skupštine su kao "nelegalan čin" osudili predstavnici vlasti Republike Kosovo, a slične su izjave dali i predstavnici UNMIK-a koji smatraju da je u interesu kosovskih Srba da se "više uključe u rad kosovskih institucija".

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara