Srbi najavili kolektivno iseljavanje iz Tuzle zbog diskriminacije

VIŠE OD tisuću Srba povratnika iz Tuzlanske županije upozorilo je kako će se kolektivno ponovo iseliti iz s tog područja Federacije Bosne i Hercegovine, „zbog diskriminatorskog odnosa bošnjačkih općinskih i županijskih vlasti, naročito u područjima zapošljavanja, obnove infrastrukturnih i stambenih objekata“, piše sarajevsko Oslobođenje.

U Udruženju Srba Tuzlanske županije tvrde da ondje je prije rata živjelo oko sto tisuća Srba, a da ih se vratio samo mali broj njih, govore podaci Tuzlanske županije, prema kojima Srba povratnika ima 16 500. Općinski podaci govore o povratku oko deset tisuća, dok spomenuto Udruženje tvrdi da se stvarni broj kreće, deset tisuća manje nego što stoji u županijskim popisima, dakle, oko 6 850 Srba.

Udruženja je kao dodatni argument za iseljenje predstavilo čitav niz svojih statistika tuzlanskim vlastima, u kojima stoji  kako skoro nitko od povratnika nije zaposlen u tijelima uprave Tuzlanske županije i općina. Tu se može naći i podatak da je zaposleno samo 2,57 posto od predratnog broja Srba, i to uglavnom onih koji u ratu nisu napuštali mjesto prebivališta.

Imovina Srba koji se nisu vratili uzurpirali su Bošnjaci koji je bespravno koriste, kako obradivo zemljište, tako i šumska bogatstva, a Srbi su, tvrdi isti izvor, diskriminirani i kada je u pitanju obnova, jer je obnovljeno samo 20 posto njihovih srušenih stambenih objekata, dok je postotak obnove bošnjačkih kuća veći od 92 posto.

Osim toga, Srbi su suočeni s diskvalifikacijama, prijetnjama, pritiscima i ignorantskom odnosu, zbog čega su neki od njih nakon povratka ponovno iselili, tvrdi Mitar Mihajlović, tajnik Udruženja Srba.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara