Srbi ne vjeruju izvještaju o konkurentnosti: Ljestvica je zasnovana na subjektivnim ocjenama

Foto Arhiva

RANGIRANJE Srbije na 101. mjestu od 148 zemalja na listi globalne konkurentnosti trebalo bi uzeti s rezervom, ocjenjuje ekonomist Saša Đogović, a prenosi Tanjug.

>Švicarsko gospodarstvo petu godinu zaredom najkonkurentnije na svijetu, Hrvatska na 75. mjestu 

Suradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović objašnjava da je spomenuta lista velikim dijelom temeljena na subjektivnim ocjenama anketiranih menadžera.
 
Đogović je na konferenciji za novinare istakao da ne djeluje logično da Srbija bude na posljednjem mjestu od svih zemalja regije, i to daleko ispod na listi Svjetskog ekonomskog foruma.
 
Na ovogodišnjoj listi Hrvatska je napredovala sa 81. na 75. mjesto . Od zemalja u regiji , najbolje je plasirana Slovenija, na 62. mjestu , ali je u odnosu na 2012. pala za šest mjesta . Crna Gora je, pak, napredovala sa 72. na 67. poziciju, a Makedonija sa 80. na 73. Bosna i Hercegovina je na 87. poziciji, čime je napredovala za jedno mjesto.
 
Prema riječima Đogovića, ili su anketirani stručnjaci u pojedinim zemljama precjenjivali sebe, ili su oni u Srbiji podcijenili stanje u zemlji.
 
On je kao primjer naveo da je po kriteriju favoriziranja pojedinih tržišnih igrača od strane vlade Srbija na 127. mjestu, a BiH na 73, što, kako je naveo, djeluje dosta nelogično.
 
Također, ako se ocjenjuju procedure i administracija potrebna za započinjanje biznisa Srbija se nalazi na 142. mjestu, a BiH na 61. mjestu, po izgrađenoj infrastrukturi Srbija je na 115, a BiH na 104. mjestu, rekao je Đogović.
 
Još jedan začuđujući podatak jeste da je po dostupnosti znanstvenog kadra i inženjera Srbija na 85., a BiH na 27. mjestu, dodao je on.
 
Slično usporedba može se napraviti i sa Crnom Gorom, koja je po neovisnosti sudstva na 75. mjestu, dok je Srbija zauzela 124. poziciju, u borbi protiv organiziranog kriminala ta zemlja je na 76. mjestu, a Srbija na 127., naveo je Đogović.
 
Prema kvaliteti obrazovanja u osnovnim školama, Srbija je na 81. mjestu, a Crna Gora na 27., a ako se promatraju izvozne performanse , Srbija je pozicionirana kao 145, a Crna Gora kao 71., iako ima vanjskotrgovinski deficit sa Srbijom.
 
Đogović je istaknuo da to ne umanjuje realnost problema sa kojima se naša zemlja suočava kao što su učinkovitost i neovisnost sudova, "odljev mozgova" , nenamjensko trošenje sredstava, spora i neučinkovita administracija, izgradnja infrastrukture, ali je nerealno da je po svim tim kriterijima Srbija toliko ispod zemalja regije.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara