Srbi pustili na slobodu pilota JNA koji je ubio pet mirovnjaka srušivši njihov helikopter iznad Varaždina

EMIR ŠIŠIĆ, 45-godišnji pilot bivše JNA, odgovoran za rušenje zrakoplova Europske unije 1992. godine iznad Varaždina, u kojem je poginulo pet mirovnjaka, pušten je danas iz novosadskog zatvora na uvjetnu slobodu, iako je dogovorom između Italije i Srbije stajalo kako ne postoji mogućnost uvjetnog puštanja.

Naime, talijanski prvostupanjski sud u Rimu ga je 2003. osudio na doživotni zatvor, ali mu je sljedeće godine kazna smanjena na 15 godina. Srpska Vlada je od njegovog izručenja Italiji nastojala ishoditi da ga se prebaci na odsluženje kazne u Srbiju, u čemu je i uspjela prije dvije godine obećavši kako neće biti pušten na slobodu. Sada ga je pustila uz obrazloženje kako nadležni sud može postupiti po molbi Šišića bez obzira na garanciju koju je dala Vlada Srbije ministarstvu pravde Italije, jer je pod jurisdikcijom domaćeg pravosuđa.

Naime, kako stoji u u obrazloženju "svrha kažnjavanja je postignuta", a sud u Novom Sadu vjeruje kako će se osuđeni na slobodi dobro vladati. U obzir su uzeli i loše zdravstveno stanje Šišića. 

Podsjetimo, Šišić je s MIG-om tzv. JNA u siječnju 1992. pucao na helikopter s promatračima EZ-a, koji se srušio kod sela Podrute kod Novog Marofa, na varaždinskom području. Odgovoran je za smrt četiri talijanska i jednog francuskog mirovnjaka. Vojni pilot je uhićen u Mađarskoj 2001. i godinu dana poslije temeljem međunarodne tjeralice izručen Italiji, iako je i Hrvatska tražila njegovo izručenje. Hrvatski sud ga je u odsustvu osudio na 20 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarsko ministarstvo pravosuđa izručilo ga je Italiji, a ne Hrvatskoj, jer su četvorica promatrača koje je ubio bili Talijani.

Protiv ove odluke zakon predviđa žalbu Vrhovnom sudu Srbije, no nije jasno tko bi je trebao podnijeti.

I.Ć. 
Foto: Glas javnosti  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara