Srbi zbog priznanja Kosova bojkotiraju hrvatske proizvode

SRBI su odlučni u kažnjavanju Hrvatske zbog priznanja neovisnosti Kosova, a kako piše srbijanski Kurir, drastično je smanjen promet u hrvatskim trgovinskim lancima. Štoviše, građani Srbije ovih se dana pozivaju da bojkotiraju i srpske trgovine koje prodaju robu iz Slovenije i Hrvatske. Kurir na temelju praznih trgovina kalkulira kako je riječ o milijardama eura izgubljene dobiti.

Naime, novinari Kurira, došli su do tih informacija preko čelnih ljudi u Todorićevoj Idei i Mercatoru. "Građani nakon proglašavanja neovisnosti Kosova odlučuju se i na upisivanje u "knjige utisaka" trgovina. Navodno su tako te knjige pune uvredljivih izjava o priznanju Kosova, a najčešće su one o tome kako je "komšija zabio nož u leđa".

Šteta će se utvrditi za dva mjeseca

Bez obzira na impresije novinara Kurira, ekonomisti spominju kako će se eventualna šteta moći zbrojiti tek dva mjeseca nakon datuma priznanja Kosova, kada će se uspoređivati promet. No, ono što se već danas zna je kako se Srbija dobro organizirala za bojkot, unatoč službenim obavijestima i garancijama da to nije čudno.

Odmah nakon priznanja Kosova, u Srbiji je uslijedio poziv na bojkot, a tada su građani u organiziranoj akciji pozivani SMS porukama da bojkotiraju strane trgovačke lance koje dolaze iz zemalja koje su priznali Kosovo. Neki su to svojedobno shvatili vrlo ozbiljno, a na najvećem udaru našao se slovenski Mercator koji je više puta zatvaran radi dojave o bombama, a neke su se pokazale i istinitima. Također više puta na srbijanskim internet stranicama osvanuli su pozivi za nekupovanje robe pod nazivom "Tihi bojkot".

Težak zadatak

Osim trgovačkih lanaca, na udaru su banke. Iako se o tome među ozbiljnim ekonomista u Srbiji teško govori, popriličan udarac izazvao je i vladin dužnosnik, državni tajnik Dušan Proroković koji je javno objavio kako je ugasio račun u jednoj stranoj banci, samo radi Kosova. Takva izjava izazvala je pravi revolt među bankama. 

Svakome je jasno kako se u ionako naelektriziranoj atmosferi, ne samo radi priznanja Kosova, već i zbog predizborne kampanje, ovih dana politički bodovi dobivaju i radi negativističkog stava prema kapitalu onih koji o Kosovu razmišljaju kao neovisnoj zemlji.  

Stoga srbijanski ekonomisti danas imaju težak zadatak u Srbiji uvjeriti svoje građane kako bi bojkot strane robe najviše naštetio samoj Srbiji. 

Obrtnici odustali od Srbije

Hrvatska je prošle godine u Srbiju izvezla robu u vrijednosti od 650 milijuna dolara, a najveći hrvatski investitori su "Agrokor" Ivice Todorića, "Nekse grupa" i "Lura". Hrvatski ulagači i izvoznici su u strahu, a  Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore nedavno je već donio odluku o odustajanju od nastupa tim sajmovima uvažavajući mjere sigurnosti za izlagače HOK-a kao i sigurnost robe koju bi izlagali na spomenutim sajmovima.

I. Ć.Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara