Srbija amnestira obitelj Milošević

IAKO JE nakon "petooktobarske revolucije" dinastija Milošević svrgnuta s vlasti u Srbiji, a članovi obitelji našli su se na optuženičkim klupama, što domaćim a što haškim, čini se da je u Srbiji na djelu revitalizacija zloglasne obitelji.

Okružno javno tužiteljstvo u Požarevcu povlačenjem optužnice obustavilo je kazneni postupak protiv Marka Miloševića, sina bivšeg predsjednika Srbije i haaškog optuženika Slobodana Miloševića.

Marko Milošević bio je optužen da je 7. ožujka 2000. godine, u diskoteci Madona u Požarevcu koja je bila njegovo vlasništvo, od pripadnika Otpora Zorana Milovanovića nasilno pokušavao iznuditi priznanje o tome tko stoji iza organizacije Otpor i tko je financira. Prijetio mu je da će ga, ako to ne kaže, "isjeći na komade motornom pilom i baciti u Veliku Moravu".

Optužnica protiv Miloševića povučena je bez obrazloženja, a ostala je na snazi protiv ostale četvorice suoptuženih sudionika događaja, kojima je suđenje zakazano za 12. listopada ove godine. Povlačenje optužnice znači da se protiv Marka Miloševića ukida i međunarodna tjeralica koja je bila raspisana za njim, te da se on nesmetano može vratiti u zemlju.

Prije dva mjeseca, Interpolova tjeralica ukinuta je i za Mirjanom Marković, suprugom Slobodana Miloševića, koja je u zemlji optužena za podsticanje na kazneno djelo, nezakonitu dodjelu stana dadilji svog unuka Marka iz fonda Vlade Srbije. Tjeralica je ukinuta nakon što je njen odvjetnik "obećao" da će se Markovićeva odazvati pozivu na suđenje u rujnu ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Danas piše da je Socijalistička partija Srbije, koja u parlamentu podržava vladu Vojislava Koštunice, svoju podršku uvjetovala, nakon ukidanja tjeralice protiv Mirjane Marković, i povlačenjem optužnice i ukidanjem tjeralice protiv njenog sina Marka Miloševića.

Spomenimo i da je Marija Milošević, kćer "balkanskog krvnika", osuđena za pucnjavu u vili "Mir" u noći uhićenja Slobodana Miloševića, ali samo uvjetnom kaznom.

Srbijanski dnevnik Danas u komentaru pod naslovom "Obitelj Milošević se vraća, pripremimo se na to!" navodi kako Socijalistička partija Srbije amnestijom protiv članova obitelji Milošević pokušava "prodati" tezu o vlastitoj nevinosti.

Nije bilo ratnih zločina, nije bilo sumanutog pljačkanja naroda i države, nije bilo sramoćenja pred svijetom i međunarodne izolacije - to su teze koje SPS pokušava dokazati navodno legitimnim odlukama pravosudnih tijela, navodi se u komentaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara