Srbija će na odluku Haškog suda u vezi nezavisnosti Kosova čekati dvije godine?

Srbija će na odluku Haškog suda u vezi nezavisnosti Kosova čekati dvije godine?

SRPSKI profesor međunarodnog prava Tibor Varandi drži da su šanse Srbije pred Međunarodnim sudom u Haagu, koji će odlučivati je li jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim propisima, realne, ali da će se na konačnu odluku možda čekati i dvije godine.

"Posljednje savjetodavno mišljenje Suda iz 2004. doneseno je po hitnom postupku i to u roku od sedam mjeseci. Na hitan postupak sud se može i sam odlučiti. Ako bi, što je vjerojatnije, ostao redovan postupak, stav Suda bi se mogao čekati oko dvije godine", objašnjava Varandi. Haški sud će, prema njegovom mišljenju, kretati u okviru međunarodnog prava jer je to jedini "način da opravda sebe i svoj značaj".

Predstavnici Kosova se možda pozovu na pravo naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Srbija će se svakako pozvati na načelo teritorijalnog integriteta odnosno na rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti 1244. Neke druge države će se možda pozivati na pravo naroda na samoopredjeljenje, a možda će će se nastojati da se pažnja usmjeri na položaj Albanaca na Kosovu devedesetih", smatra Varandi.

Dodaje kako ostaje pitanje hoće li predstavnici Kosova biti pozvani na izjašnjavanje. "U načelu, pozivaju se države članice Suda i eventualno međunarodne organizacije", rekao je Varandi, dok Kosovo još uvijek nije u tom smislu međunarodni subjekt.

"U posljednjem slučaju u kojem je dato savjetodavno mišljenje, svoje stavove je iznijela i Palestina, koja nije zemlja članica UN, pa ni Suda - ali imala je status promatrača u UN-u. Mislim da su izgledi Srbije realni", zaključio je Varandi.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara