Srbija će osuditi zločin u Srebrenici

Srbija će osuditi zločin u Srebrenici

SRBIJA će usvojiti deklaraciju kojom će osuditi zločine u Srebrenici, i to na inicijativu predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji kaže da će to biti moralni čin, prenosi B92.

Kako je priopćeno iz kabineta predsjednika, u presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu ne traži se eksplicitno usvajanje takvog dokumenta, a pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Radoslav Stojanović izjavio je da je prema presudi Srbija obvezna Haškom tribunalu izruči osobe optužene za genocid, te da o Deklaraciji nema riječi.

"Ta obaveza postoji zbog potrebe da se država i društvo distanciraju od jednog užasnog zločina koji je pred Međunarodnim sudom pravde okarakteriziran kao genocid", izjavio je inicijator deklaracije, predsjednik Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom najava da će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije i da je spremna na izvansudski dogovor, Stojanović kaže da bi to bila dobra odluka Zagreba i da će on predložiti Vladi Srbije da pregovara s Hrvatskom.

"Ima tu stvari koje ne možemo odmah uraditi, trebamo se prethodno sporazumiti o čemu ćemo pregovarati, pa da onda to učinimo. Po mom mišljenju, nema nikakvih prepreka, ali nije na meni da odlučim o tome, ali ja ću to predložiti. Mislim da te sporove trebamo skinuti, završiti, i priznati činjenicu da su učinjeni zločini kojih se trebamo stidjeti, a ne braniti se da ih nismo učinili", kaže Stojanović.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara