Srbija će učiniti sve da hrvatski Srbi mogu glasati na izborima

DRAGIŠA DABETIĆ, srpski povjerenik za izbjeglice, kazao je danas kako u Srbiji postoji veliki interes hrvatskih državljana koji žive u toj zemlji da sudjeluju u skorašnjim izborima za izbor zastupnika za novi saziv Hrvatskog sabora, javlja B92.

On je obećao kako će Srbija učiniti sve da "svi hrvatski državljani u Srbiji koji imaju državljanstvo odnosno hrvatske dokumente, ostvare glasačko pravo 24. i 25. studenog". Tada će biti otvoreno ukupno 15 izbornih mjesta, 14 na području centralne Srbije i jedno u Janjevu na Kosovu.

Prema Dabetiću u Vojvodini ima oko 16.000 Hrvata koji kao hrvatski državljani imaju biračko pravo, a koje će im Srbija omogućiti da ga ostvare.

Srbija želi posebno pomoći izbjeglicama iz Hrvatske koje će povjerenici posjećivati u kolektivnim centrima i naseljima, te će im država osigurati besplatni prijevoz do biračkih mjesta obzirom da za izbjeglice (uglavnom Srbe iz tzv. RS Krajine) odlazak na put do biračkih mjesta predstavlja znatan izdatak.

Na posljednjoj registraciji izbjeglica u Srbiji izbjeglički status potvrđen je za 76.546 osoba iz Hrvatske, a srpsko državljanstvo je do sada uzelo oko 100.000 izbjeglica iz Hrvatske.

Organizirani prijevoz za izbjeglice iz Hrvatske

U Srbiji će glasanje biti organizirano u sedam gradova; Beogradu, Zemunu, Subotici, Somboru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Pančevu, a besplatan autobusni prijevoz bit će organiziran i na području Srbije za sve koji žele glasati, a nalaze se van mjesta u kojima se glasa. Srbija će također organizirati autobuse za odlazak birača u Hrvatsku.

Dabetić kaže kako je što veći odaziv Srba hrvatskih državljana vrlo važan jer "svaki njihov glas na izbornim listama u devetoj izbornoj jedinici (područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije) predstavlja mogućnost utjecaja na politički život, odnosno ostvarivanje prava i Srba u Hrvatskoj i povratnika".

Svi građani koji žele glasati moraju imati hrvatske dokumente, a oni koji će glasati u Srbiji moraju se registrirati do 10. studenog. Osobe koje žele sudjelovati u izborima moraju do tog roka popuniti registracijske liste i predati fotokopiju osobne karte ili putovnicu s adresom.

Sve to se može uraditi u hrvatskoj ambasadi u Beogradu i konzulatima u Beogradu i Subotici, ili preko udruženja i povjerenika za izbjeglice koji se nalazi u svakoj općini. Za one birače koji će se odlučiti da glasuju u Hrvatskoj neće biti potrebna registracija jer će svoje pravo ostvariti u Hrvatskoj.

U IX. izbornoj jedinici upisano gotovo 50.000 Srba

U birački popis IX. izborne jedinice upisano je 49.893 glasača, pripadnika srpske nacionalnosti.

Ta izborna jedinica obuhvaća Benkovac, Biskupiju, Civljane, Donji Lapac, Ervenik, Kistanje, Ivoševce, Đevrsku, Mokro Polje, Raduč, Knin, Vrbnik i Dalmatinsko Kosovo. Tu su i Plavno, Strmica, Golubić, Polača, Žagrović, Obrovac, Plaški, Otočac, Plitvička jezera, Korenica, Skradin, Bretiškovci, Šibenik, Udbina, Vrhovine, Zadar, Gračac, Srb i Zrmanja.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara