Srbija: Do 14 sati na biralištima 19,1 posto od 6,5 milijuna birača

U Srbiji je na predsjedničke izbore do 14 sati izašlo 19,1 posto birača, izjavio je predstavnik Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) Zoran Lučić na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

U usporedbi s podacima s neuspjelih predsjedničkih izbora u prosincu prošle godine, to je najniži postotak odaziva birača uopće do 14 sati. Prema riječima glasnogovornika CeSID-a Marka Blagojevića, izbori se odvijaju uz minimalan broj nepravilnosti.

Kandidati na ovim izborima su Dragoljub Mićunović, kandidat vladajuće koalicije DOS, potpredsjednik Srpske radikalne stranke (Vojislava Šešelja) Tomislav Nikolić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan S. Tomić, te Radoslav Avlijaš iz Demokratske stranke Otadžbina.

Da bi današnji predsjednički izbori uspjeli, uvjet je da na birališta izađe više od 50 posto od ukupno 6.506.505 građana upisanih u biračke spiskove, odnosno nešto više od tri milijuna i 250 tisuća birača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako izađe dovoljan broj birača, pobjednik izbora je kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine glasova ukupno izašlih birača. Ako to nije slučaj, u drugi krug izbora, 15 dana po održavanju prvog, idu dvojica kandidata s najvećim brojem glasova, a pobjeđuje onaj koji je dobio - bez obzira na broj - više glasova.

Birališta se zatvaraju večeras u 20 sati, a u to vrijeme će se, kako je priopćio CeSID, znati da li su izbori uspjeli, dok će se oko 22 sata, ako dovoljan broj birača izađe na izbore, znati i tko je pobjednik u prvom krugu.

(Hina) tta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara