Srbija je centar krijumčarenja narkotika na Balkanu

Srbija je centar krijumčarenja narkotika na Balkanu

AMERIČKO Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je godišnje priopćenje u kojem navodi kako je Srbija središnja tranzitna točka na balkanskoj ruti krijumčarenja narkotika.

Kriminalne organizacije koriste Srbiju kao središnju točku krijumčarenja droge, prvenstveno heroina, kokaina, marihuane i sintetičkih droga, u Europu, dok manja količina narkotika ostaje u Srbiji, prenosi B92.

U izvještaju također stoji kako je najproblematičnije područje Sandžak, najviše zbog svog geografskog položaja, s obzirom na blizinu granice s Crnom Gorom i Kosovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Srbija razvija nove zakone za borbu protiv organiziranog kriminala, među kojima je i Nacionalna strategija za borbu protiv narkotika, zbog slabe pravne infrastrukture i velike rasprostranjenost korupcije u državnim službama, borba protiv narkotika bit će dugotrajan proces, smatraju Amerikanci.

SAD se nada kako će tokom iduće godine biti ostvaren daljnji napredak u razvoju pravosudnog sustava i naporima u borbi protiv organiziranog kriminala, što podrazumijeva i veće zaplijene droge, borbu protiv korupcije i napore da se smanji potražnja narkotika na domaćem tržištu.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara