Srbija: Koalicijska vlada ili novi izbori

ZA FORMIRANJE buduće srbijanske vlade bit će neophodno stvaranje postizbornih koalicija, ali niti jedan od čelnika ili predstavnika stranaka koje su nakon parlamentarnih izbora ušle u parlament nije se tijekom izborne noći izjasnio s kime je spreman koalirati.

Srpska radikalna stranka, sa svojim 81 mandatom, ne može sama formirati vladu, već bi trebala ući u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije (22 mandata). Za formiranje vlade potrebno je prikupiti 126 od ukupno 250 mandata u srbijanskom parlamentu, a ove dvije stranke zajedno imaju 103 mandata..

Bez koalicije Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića s 23 mandata, niti jedan blok u budućem parlamentu neće moći formirati vladu. Drašković je, nakon objave rezultata, izjavio da će se tek izjasniti o mogućim koalicijama, dok je visoki čelnik njegove stranke Milan Božić u izbornoj noći u beogradskom Medija centru izričito odbio mogućnost koalicije s radikalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga moguća postizborna koalicija sastojala bi se od Demokratske stranke Srbije (53 mandata), Demokratske stranke (37 mandata), G17 Plus (34 mandata) i koalicije SPO-NS. Demokratska stranka, čiji je nositelj liste aktualni ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić, već je prije izbora odbacila mogućnost podrške ili koalicije s radikalima, a isti je bio i stav G17 Plus Miroljuba Labusa.

Neizvjesno je kako će se ponašati druga po jačini stranka, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, koji je u nedjeljnoj izbornoj noći izjavio da sve odluke o eventualnim koalicijama njegove stranke donosi Glavi odbor stranke, te se nije želio izjasniti niti o mogućem stavu.

I ta eventualna koalicija ovisi o stavu Draškovića i Ilića, jer zajedno imaju 124 glasa, a za formiranje vlade treba im najmanje 126 zastupnika u parlamentu, ali je - s obzirom na međusobne sukobe tih stranaka, pa i predizborne izjave Koštunice i Labusa da je nemoguća postizborna koalicija s Demokratskom strankom - neizvjesno može li se uopće postići nekakav dogovor.

Treća opcija, koja se već spominje među analitičarima u Srbiji, jesu novi parlamentarni izbori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara