Srbija: Ministrica iz programa izbacila Darwinovu teoriju evolucije

BUDU li nastavnici osmogodišnjih škola u Srbiji provodili u djelo odluku ministrice prosvjete i sporta Ljiljane Čolić, učenici u predmetu biologija neće učiti teoriju evolucije Charlesa Darwina, jer je ministrica iz nastavnih planova za osme razrede izbacila tu nastavnu jedinicu s objašnjenjem da je "Darwinova teorija dogmatska i da će odluka ostati na snazi sve dok se ravnopravno ne bude učila i ona po kojoj je Bog stvorio čovjeka i cijeli svijet".

Uslijedile su oštre reakcije dijela stručne javnosti a, kako srijedu prenose beogradski mediji, iz Ministarstva prosvjete stiglo je tek priopćenje u kojem se kaže da je "porijeklo i razvoj ljudske vrste samo izostavljeno iz nastavnog plana za osmi razred, ali da učenici, ako žele, o tome i dalje mogu čitati iz udžbenika" za osmi razred, te da je "unatoč prazninama kojima su ispunjena saznanja znanosti o porijeklu i teorijskom razvoju čovjeka", Darwinova teorija "ipak uvrštena u plan za šesti razred".

Profesor evolucije na Fakultetu biologije u Beogradu Nikola Tucić jedan je od onih koji je odluku ministrice ocijenio "strašnom i katastrofalnom", naglasivši u izjavi za Radio B92 da je "Darwinova teorija znanstvena, a znanost ne trpi dogmu". "Mislim da će našoj ministrici čestitati velik broj fundamentalista različitih konfesija. Ja ne znam suvremenu zemlju koja je tako nešto učinila. Naprosto ne mogu u to povjerovati. Mi se polako pretvaramo u teokratsku državu, u 21. stoljeću vraćamo se na knjigu postanka, što je još u 19. stoljeću postalo nezamislivo. To je sramota i nadam se da će stručna javnost odmah reagirati", komentirao je profesor Tucić.

"Pitanja oko ove teorije odavno su raščišćena u svijetu i naši udžbenici se ne razlikuju mnogo od drugih svjetskih udžbenika. Naprosto ne mogu zamisliti da će se to dogoditi. Gotovo da mislim da je riječ o grešci", komentar je akademika Dragoslava Marinkovića dnevniku "Blic". Bude li Darwinova teorija izbačena iz nastavnog plana i programa svijet će nas proglasiti za primitivnu sredinu u kojoj učenici ne stiču suvremena znanja, već dobivaju znanje na razini srednjeg vijeka, dodaje Marinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar za znanost i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović, kemičar i sveučilišni profesor ali i stranački kolega ministrice prosvjete (Demokratska stranka Srbije, Vojislava Koštunice), odluku ministrice u izjavi za Radio B92 protumačio je praktičnim razlogom: "Po informacijama koje imamo u mom Ministarstvu, radi se o izbjegavanju dupliranja, nema izostavljanja iz nastavnog plana i programa, s obzirom da se Darwinova teorija predaje u šestom razredu osnovne škole".

U javnosti je pokrenuto i pitanje o pravu ministrice da samostalno donosi takve odluke. Dr Dijana Plut, znanstvena savjetnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu kazala je za "Glas javnosti" da procedura nije poštovana: "Prema novom Zakonu o obrazovanju ministrica ove godine ima iznimno pravo donošenja nastavnog plana i programa za prvi i drugi razred osnovne škole, ali po Zakonu nema pravo intervenirati u planovima i programima za ostale razrede. Po mom mišljenju, ona je time prekršila svoja ovlaštenja, da ne govorim o opravdanosti njenih odluka...".

Sama ministrica nije se još oglasila povodom svih optužbi, te zasad ostaje tek njezina izjava "Glasu javnosti" kojom je objasnila svoju odluku: "Svaki ministar treba ostaviti pečat u svom radu, a ovo je moj pečat".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara