Srbija: Najveća distanca prema Albancima, slijede Bošnjaci i Hrvati

DVA ISTRAŽIVANJA "Strateškog marketinga", jedno iz veljače prošle, a drugo iz kolovoza ove godine, pokazuju da u Srbiji raste međunacionalno nepovjerenje, te je najveći stupanj distance iskazan prema albanskom manjini, zatim prema Bošnjacima i Hrvatima, dok je povjerenje prema Romima i Mađarima nešto veće, piše u petak beogradska "Politika".

U ocjenama od jedan do pet, od kojih jedinica označava najveće povjerenje, Srbi su Albance ove godine ocijenili sa 4,23, Bošnjake sa 3,66, Hrvate sa 3,57, Mađare sa 2,98, a Rome sa 2,79. U istraživanju provedenom prije godinu i pol, svaka od ovih nacija, osim Roma, bila je za petinu bolje vrednovana, piše beogradska "Politika", koja u nastavcima prenosi rezultate istraživanja, rađenih za potrebe Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore.

Istraživači "Strateškog marketinga" zaključili su da u odgovorima ispitanika ove godine nema generacijskih razlika, dok su lani mlađe kategorije bile nešto blaže u ocjenama od ostalih, te se može govoriti o radikalizaciji stajališta mladih prema nacionalnim manjinama.

Koliko je distanca prema drugim nacijama povećana, pokazuju odgovori o spremnosti stanovnika srpske nacionalnosti (u Srbiji) da njihovi bliski srodnici stupe u brak s Albancima, Muslimanima, Hrvatima i Mađarima. Dok je, 1990. godine, prije raspada SFRJ, 57 posto ispitanika izjavilo da bi bilo protiv bračne veze s Albancima (Albankama), 2003. godine isti odgovor je, od četvero ispitanih, dalo njih troje (76 posto). Kad je o Bošnjacima riječ, početkom prošlog desetljeća bilo je 45, a ove godine 67 posto negativnih odgovora. Prema Hrvatima taj postotak je sa 32 skočio na 56, a prema Mađarima sa 29 na 49 posto.

Možda je zaista riječ o porastu nacionalizma, a "možda ispitanici samo daju odgovore ovisno o tome koji je od njih kada socijalno poželjniji", izjavio je novosadski profesor psihologije Mikloš Biro za današnju "Politiku". Dodao je pritom da su ponovno oživjeli netolerantni tonovi u istupanjima dužnosnika, te su se građani okrenuli svojim ranijim uvjerenjima. "Jer, bojim se da u Srbiji 2000. godine nije došlo do raskida s nacionalizmom, kao što se to dogodilo s totalitarizmom", kazao je profesor Biro.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara