Srbija: Nastavljaju se pregovori o predsjedniku Skupštine i novoj Vladi

PREDSJEDNIK Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je u utorak, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, da se nada da će stranke koje u utorak nisu glasale za izbor predsjednika parlamenta promijeniti stav, te da će predsjednik biti izabran na nastavku sjednice u petak, 30. siječnja.

Najavljujući nastavak pregovora sa strankama tzv. demokratskog bloka o izboru predsjednika parlamenta, Koštunica je kazao da će razgovarati i s radikalima i sa socijalistima, a govoreći o nastavku pregovora o novoj vladi, najavio je da bi manjinska vlada, koju predlaže njegova stranka, "kroz rekonstrukcije" kasnije mogla postati većinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Demokratska stranka Srbije ne zahtijeva mjesto predsjednika Skupštine i premijera, već će, ako bude postignut dogovor o formiranju vlade, mjesto predsjednika Skupštine ustupiti listi Demokratske stranke, koja je u demokratskom bloku druga po broju osvojenih mandata", kazao je Koštunica.

Na prvoj, konstitutivnoj sjednici Skupštine u utorak nijedan od dvoje kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za izbor predsjednika parlamenta, jer su se od glasanja suzdržali zastupnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, a potpredsjednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u utorak novinarima da će ta stranka podržati kandidata DSS-a za predsjednika parlamenta samo ako se prije toga postigne dogovor o raspodjeli funkcija u oba parlamenta, republičkom i državne zajednice, vladi Srbije i Savjetu ministara, vladi državne zajednice.

"Demokratska stranka ne može pristati na parcijalna rješenja, bilo o kojoj funkciji da se radi, u parlamentu ili vladi", kazao je Tadić, čija stranka je u nedjelju donijela odluku da podržava isključivo većinsku vladu s DSS-om, G17 Plus i koalicijom Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, a ne - kako predlaže DSS - manjinsku vladu četiri stranke, kojoj bi Demokratska stranka trebala dati podršku u parlamentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara