Srbija odustaje od progona Tihomira Purde?

Foto: Cropix

TIHOMIR PURDA danas je saslušan u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu na zahtjev Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Saslušanje je trajalo više od dva sata. "Tihomir Purda odgovorio je na sva postavljena pitanja Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Srbije i držimo da je apsolutno dokazao svoju nevinost vezano za optužbe koje mu se stavljaju na teret", kazao je za Index Purdin branitelj Josip Muselimović.

Saslušanju su prisustvovali srpski tužitelj Milan Dilparić Milan Dilparić i9 predstavnik veleposlanstva RH u Sarajevu. Kako nam je kazao Muselimović, pričekat će se još saslušanje Purdinih suboraca Petra Janjića i Danka Maslova u četvrtak odnosno u petak, "nakon čega očekujemo pravičnu odluku Tužiteljstva Srbije, a to je odustajanje od zahtjeva za izručenjem".  

HRT neslužbeno doznaje kako je srpski tužitelj nakon saslušanja izjavio da je Purdin iskaz u srpskom logoru uzet na nezakonit način te da Srbija neće daljnja postupanja temeljiti na njemu. Budući da su Purdine izjave jedini dokaz protiv njega, Srbija će najvjerojatnije odustati od progona.

Ministar pravosuđa u BiH Bariša Čolak izjavio je jučer i kako postoji mogućnost da Srbija povuče zahtjev za izručenjem Tihomira Purde nakon što ga saslušaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Čolak je već ranije tvrdio da je iznenađen što je Sud BiH uopće donio odluku o izručenju prije zakazanog Purdinog saslušanja. "Već sama nakana beogradskog tužiteljstva dovoljna je indicija da se žele uvjeriti postoji li osnovana sumnja protiv Purde", kaže Čolak, koji će morati donijeti konačnu odluku o izručenju ukoliko i prizivni sud odluči protiv Purde, a Srbija ustraje u svom zahtjevu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao jučer, pak, na završetku svoga posjeta Afganistanu kako je uvjeren da Purda neće biti izručen Srbiji ponovivši da je Purda pod prisilom u zarobljeništvu dao iskaz koji se sada zloupotrebljava.

Dodao je i kako će srpsko tužiteljstvo danas u BiH ispitati Purdu u dobroj vjeri te utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara