Srbija prijeti komšijama: Priznanjem Kosova otvarate pitanja koja su ranije postojala u regiji

Srbija prijeti komšijama: Priznanjem Kosova otvarate pitanja koja su ranije postojala u regiji

"SVAKAKO da priznanje Kosova neće doprinijeti unapređenju odnosa sa Srbijom, a može otvorititi i problematizirati pitanja koja su ranije postojala u regiji", izjavila je pomoćnica srpskog ministra vanjskih poslova Milica Delević.

> "Težak zalogaj": Hrvatska priznala Kosovo!

Za B92 je ipak dodala: "Međutim, nadam se da će postojati dovoljno odgovornosti da se pitanja bilateralnih odnosa ne umiješaju u multilateralnu saradnju, na nivou zapadnog Balkana, kroz CEFTU, energetsku zajednicu za jugoistočnu Europu i mnogim drugim pitanjima"

Radikali: Mađarsko prizanje Kosova bi moglo izazvati sukobe u dijelovima Vojvodine gdje žive Mađari

Milorad Mirčić, predsjednik vojvođanskog odbora Srpske radikalne stranke, najavio je kako bi zbog mađarskog priznanja Kosova mogli izbiti sukobi u "mađarskim" dijelovima Vojvodine. Aleksandar Vučić, generalni tajnik stranke je pak izjavio kako je Mirčićeva izjava izvađena iz konteksta:

"On je rekao da postoje neki koji bi pokušali zlonamerno, pogrešno i na najgori način po Srbiju iskoristiti mađarsko priznanje nezavisnosti Kosova i u tim sredinama izazovu nekakve nemire i odmah je optužio vlast ukoliko se nešto slično desi da bi bili krivi, a neki drugi mu namjerno skraćuju izjavu. Dakle, stvar je potpuno čista , mi pozivamo na apsolutni mir , da su Mađari naši prijatelji, naše komšije, svi ljudi koji žive u Srbiji"

U Vojvodini inače živi preko 300 tisuća Mađara, tako da bi sukobi u "dijelovima gdje žive Mađari" praktično značili sukobe u cijeloj autonomnoj pokrajini.

Vojvođanski Hrvati: Trebamo imati povjerenja u organe reda ako eventualno dođe do nemira

Petar Kuntić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini smatra da se priznanje Kosova i incidenti u Vojvodini ne mogu povezati .

“Mislim da pripadnici hrvatske zajednice ničim nisu doprinijeli da se država nađe u situaciji u kojoj je sada i smatram da su svi naši građani ravnopravni i da trebaju imati povjerenja u organe reda ako eventualno dođe do određenih nemira “, izjavio je Kuntić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević za B 92 je izjavio da retorika SRS-a podsjeća na notorne riječi lidera te stranke Vojislava Šešelja :

"Nezamislivo je da se mi osvećujemo našim državljanima samo zato što su oni sada nacionalno identični ili slični sa nekom državom. Naravno, vrlo je ovo opasno kada se ovako govori, jer će se kao i u drugim stvarima naći usijane glave da se u odnosu na njih svede kao što su napadnute ambasade u Beogradu, kao što se napadaju pekare čiji su vlasnici Albanci i Goranci, ali to nikako ne smije biti državna politika".

Uzelčev mandat na rapolaganju i želja trojke za dobrim odnosim asa Srbijom

Srpski mediji prenose kako je potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Slobodan Uzelac Sanaderu dao mandat na raspolaganje, ali da premijer nije prihvatio vraćanje mandata, kao i da će odluku o daljnjem sudjelovanju SDSS-a u hrvatskoj Vladi ta stranka donijeti naknadno.

Navodi se kako su zajedničkoj izjavi tri susjeda Srbije (Hrvatska, Mađarska, Bugarska) najavila priznanje Kosova, ali i izrazila nadu u očuvanje dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i ubrzanje evropskih integracija naše zemlje

Vuk Jeremić: Zemlje koje narušavaju suverinetet i integritet Srbije ne mogu računati da će sa Srbijom imati iste odnose kao i prije

Podsjećamo, srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić pozvao je zemlje "u regiji" da ne priznaju nezavisnost Kosova i ne narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Pomozite nam da pronađemo rješenje koje će nam omogućiti da živimo u miru i stabilnosti", izjavio je Jeremić na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa grčkom kolegicom Dorom Bakoyannis.

Jeremić je dodao da zemlja koja odluči narušiti suverinetet i integritet Srbije, ne može računati da će sa Srbijom imati iste odnose kao i prije

Z.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara