Srbija prodaje JAT Airways

SRPSKI ministar ekonomije Mlađan Dinkić kazao je danas da će državni zračni prijevoznik JAT Airways sljedeći mjesec biti ponuđen na kupnju međunarodnim tvrtkama.

Natječaj će biti objavljen 15. srpnja, a uključivat će 51 posto dionica, što bi se s vremenom moglo povećati i na 75 posto ovisno o tijeku pregovora s kupcima, kazao je Dinkić. Procjenjuje se da je vrijednost JAT-a  tek oko 150 milijuna dolara i to zbog velike starosti zrakoplova, a interes za kupnju su već pokazali Aeroflot i Air India, javlja AP.

JAT je jedan od najstarijih zračnih prijevoznika u svijetu. Osnovan je 1927, pod imenom Aeroput. Nakon Drugog svjetskog rata preimenovan je u Jugoslavenski Aerotransport ili JAT i bio je glavni prijevoznik cijele istočne Europe iz razloga što je cijela flota bila sastavljena od zrakoplova napravljenih na zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj pad JAT je zabilježio nakon raspada Jugoslavije kada se broj putnika drastično smanjio, a nisu pomogle ni sankcije međunarodne zajednica koja je Srbiji ekonomski kažnjavala zbog ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

J.M.
Foto: JAT.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara