Srbija puštanje iz zatvora Nasera Orića ocjenila kao sramotnu, u BiH ga dočekali kao heroja

Srbija puštanje iz zatvora Nasera Orića ocjenila kao sramotnu, u BiH ga dočekali kao heroja

NAKON puštanja na slobodu ratnog zapovjednika Armije Bosne i Hrecegovine, a čijom je "blagom presudom" ostalo začuđeno i samo tužiteljstvo Haškog suda, reakcije u Beogradu su negativne, dok su stavovi u vezi njegova oslobođenja u BiH oprečni, javljaju srpski i bosanski mediji.

Odlukom Haškog suda donesenom u četvrtak, ratni zapovjednik Armije BiH na području Srebrenice osuđen je na dvije godine zatvora, no budući je u pritvoru već proveo tri godine i dva mjeseca, Orić je odmah pušten na slobodu.

Prema statutu Tribunala Naser Orić, koji je optužen zato što nije spriječio ubojstva i okrutno postupanje sa srpskim zarobljenicima zatvorenima u policijskoj postaji u Srebrenici od prosinca 1992. do 1993., nema pravo tražiti odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru, a koje je bilo duže od izrečene kazne.

Kako javlja srpski B92, srpski Ministar obrane Zoran Stanković, koji je svojevremeno vršio obdukciju tijela srpskih civila ubijenih u selima u okolini Srebrenice, šokiran je presudom te izjavljuje da će inzistirati na tomu da postupak protiv Orića ponovno bude pokrenut.

Kako javljaju srpski i bosanki mediji, stavovi o Orićevom oslobođenju su oprečni, ovisno o tomu dolaze li iz Republike Srpske ili Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjenik RS Dragan Čavić Orićevu presudu ocijenio je "sramotnom" te izjavio kako njegova presuda "ne predstavlja kaznu, već nagradu za ratne zločine nad Srbima".

S druge strane, banjalučke "Nezavisne novine" pišu kako je Nasera Orića na sarajevskom aerodromu u petak dočekalo više od tisuću građana BiH, gdje su ga dočekali kao "heroja, a ne zločinca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orićevi bivši suborci i njegovi simpatizeri na aerodromu su ga dočekali transparentima na kojima je pisalo  "Pravda je pobijedila", "Orić je heroj", "Sada svi znaju", "Konačno slobodan" i slično, pri čemu se među hrpom ljudi našla i pokoja vjerska zastava, zastava BiH, ali i zastava SDA.

"Žalostan sam što Orić nije potpuno oslobođen tako da čitav svijet zna da on nije kriv. Presuda Haškog suda je, ipak, utvrdila da se u Srebrenici radilo o napadu i genocidu nad Bošnjacima, a ne obrnuto. Taj napad i genocid sam doživio i ja kao dječak i nitko me u suprotno ne može uvjeriti, ali mi je drago da su i međunarodni suci tako zaključili. Naser je simbol te obrane i zbog toga sam ovdje." - stoji u izjavi jedne od žrtava napada na Srebrenicu.

Oslobađajuća Orićeva presuda naletjela je na nož negativnih reakcija i u Beogradu, gdje je prva reakcija uslijedila od predsjednika Srbije Borisa Tadića.

"Dvije godine zatvora dobivaju osobe koje kradu u samoposluzi i skandalozno je da toliko malu kaznu dobije netko tko je počinio ratni zločin. Haški tribunal zbog svog legitimiteta i kredibiliteta mora ratne zločince osuditi na maksimalno stroge kazne." - izjavio je Tadić.

Glasnogovornik Tribunala Anton Nikoforov, izjavio je kako je Tužilaštvo iznenađeno tako niskom kaznom za Orića, budući je utvrđena krivica za neka ozbiljna krivična djela.

Nikorofov također izjavljuje kako će odluku o žalbi Tužilaštvo donijeti tek kada bude analizirana cijela presuda. Inače, optužba je tražila 18 godina zatvora, a obrana oslobađajuću presudu.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara