Srbija: Simatović želi otići u Den Haag, Stanišić odbacuje optužnicu

FRANKO SIMATOVIĆ Frenki, osnivač i bivši zapovjednik (do 1996. godine) Jedinica za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, kazao je istražnom sucu beogradskog Okružnog suda da se neće protiviti odluci o izručenju i da želi otići u Den Haag, tvrdi u petak beogradski "Blic".


Nenad Vukasović, odvjetnik haaškog optuženika Jovice Stanišića, bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije (1991-1998), izjavio je novinarima da je Stanišić teško bolestan (boluje od raka), ali da bi se sam predao Haaškom sudu da već nije bio uhićen 13. ožujka, dan nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, te da je pred istražnim sucem negirao navode haaške optužnice.

Branislav Todić, šef Istražnog odjela Okružnog suda u Beogradu, kazao je novinarima da je nakon jučerašnjeg saslušanja Simatovića i Stanišića doneseno rješenje kojim se konstatira da su ispunjeni uvjeti predviđeni Zakonom o suradnji s Haaškim tribunalom za njihovo izručenje, te je ostalo da ostali nadležni organi - prvenstveno Ministarstvo za etničke zajednice i nacionalne manjine Srbije i Crne Gore - provede zakonom predviđen postupak izručenja dvojice haaških optuženika Međunarodnom kaznenom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stanišića i Simatovića Haško tužiteljstvo tereti za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, ratove od 1991. do 1995. godine, čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva s dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine i uključivanje tih teritorija u novu državu pod srpskom dominacijom.

(Hina) ttag sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara