Srbija u financijskim problemima: Najveći dužnik je država

Srbija u financijskim problemima: Najveći dužnik je država

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

NAJVEĆI dužnik u Srbiji je, slično kao i u Hrvatskoj, država, odnosno ministarstva i javna poduzeća u potpunom ili većinskom vlasništvu države, a ta činjenica otežava rješavanje problema međusobnih dugovanja koja su srpsko gospodarstvo dovela u stanje duboke nelikvidnosti, prenosi večeras beogradski B92.

U Srbiji je na djelu čudan apsurd, upozorava B92, u kojem država poduzeća koja rade za neke njihove institucije plaća "na kapaljku" i sa tjednima pa i mjesecima zakašnjenja, a potom ta ista poduzeća kažnjava za neplaćanje svojih obveza prema državnom proračunu.

Vlast tvrdi da će izgradnja infrastrukture izvesti Srbiju iz krize, ali često ne brine o tome jesu li su plaćeni oni koji na tome rade, upozorava sei dodaje kako su među najugroženijima privatne tvrtke za održavanje cesta, koje su obavile radove za državu, ali svoje usluge ne mogu naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodna banka Srbije tvrdi kako je broj pravnih osoba koje su od sredine prošle godine odlukom suda došle u situaciju da im se dugovi prinudno naplaćuju povećan za 14 posto. U isto vrijeme ministarstva odlažu plaćanje ali se čuvaju prinudne naplate.

Poslodavci vlasnici tvrtki koje potražuju naplate od države predložili su vladi da im se otpišu porezi do iznosa koji im država duguje, no čini se da taj prijedlog nije naišao na plodno tlo. Naime, Ministarstvo financija odbacilo je takvu ideju uz objašnjenje da za to nema zakonskih osnova.

Jedina nada vlasnicima i upravama poduzeća koja mjesecima čekaju državni novac koji su zaradili, ali ga nisu naplatili jest obećanje koje je stiglo iz Ministarstva financija, a koje kaže da će se "u okviru zakona angažirati na rješavanju problema nelikvidnosti", priznajući kako on predstavlja veliki problem srpskog gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara