Srbija: U ponoć počinje predizborna šutnja

U SRBIJI u ponoć počinje predizborna šutnja pred ponovljene predsjedničke izbore koji se održavaju u nedjelju, na kojima su se kandidirali aktualni jugoslavenski predsjednik i predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i predsjednici Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević.

Proteklih dana brojne organizacije i pojedinci uputili su javni poziv građanima da izađu na izbore, jer je za njihov uspjeh potrebno da u prvom krugu na birališta izađe polovina ukupnog, oko 6,5 milijuna, broja upisanih birača. Beogradska ´Politika´ i ´Večernje novosti´ danas su objavile i autorski tekst visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, kojim on građanima poručuje da je potrebno da izbori za predsjednika 8. prosinca uspiju, ´kako bi bila osigurana neophodna unutrašnja stabilnost u zemlji´.

Stranke vladajućeg DOS-a različito su se odredile prema predstojećim izborima. Bojkot su najavile Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Demokršćanska stranka Srbije srbijanskog ministra pravosuđa Vladana Batića. Demokratska stranka srbijanskog premijera Zorana Đinđića nije dala podršku niti jednom od trojice kandidata, kao što to nije učinila ni utjecajna ekspertska organizacija ´G17 Plus´, čiji je jedan od čelnika, guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić izjavio da je ta organizacija ´svjesna da kandidati ne odražavaju političku volju njenih članova i pristaša´, ali ih je ´u interesu Srbije´ pozvao da izađu na izbore i ´glasaju po svojoj savjesti´. Dio stranaka vladajuće koalicije pozvao je birače da svoj glas daju ´jedinom demokratskom kandidatu´ Vojislavu Koštunici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko na ponovljene izbore u nedjelju bude izašao dovoljan broj birača, s oko 60 posto glasova pobijedit će Vojislav Koštunica, pokazuje istraživanje objavljeno danas u ´Večernjim novostima´. Drugi kandidat, Vojislav Šešelj, kojega je podržao iz Den Haaga i Slobodan Milođević, može očekivati oko 33,5 posto glasova, a lider Stranke srpskog jedinstva (koju je osnovao Željko Ražnatović Arkan) 4,2 posto glasova.

´Prvi put od pada Miloševića, snage starog režima izlaze ujedinjene a demokratske snage - fragmentirane. Ponovo, ispred stranaka koje su podržavale Miloševića, na izbore izlazi jedan kandidat, dok se blok koji je pobijedio Miloševića nije mogao suglasiti da ga zastupa jedan čovjek´, izjavio je Branković ´Večernjim novostima´. On zaključuje - što je zaključak i ostalih istraživača javnog mnijenja - da će uspjeh izbora odrediti izlazak na birališta glasača koji su u neuspješnim predsjedničkim izborima u rujnu i listopadu (prvi i drugi krug) svoje glasove, oko milijun, dali potpredsjedniku Savezne vlade i članu ´G17 Plus´ Miroljubu Labusu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara